Lubiane przez wielu i przez wielu traktowane jako główny element diety odchudzającej. Dlaczego? Bowiem białko jajka jest najbardziej idealną formą białka występującego w przyrodzie. I świetnie sprawdza się jako budulec naszych mięśni!
Ile jajek jeść w tygodniu?
Obecnie zalecenia WHO wskazują, że 10 jajek to najbardziej optymalna ilość tego produktu w cotygodniowej diecie. Pamiętaj jednak, że owe zalecenie dotyczy również tych jajek, które są zawarte w różnego rodzaju panierkach czy makaronach!
Co jest ważne poza ilością?
Oprócz ilości zjadanych jaj, ważne jest ich pochodzenie – najlepsze są jaja od kur z wolnego wybiegu lub z chowu ściółkowego (unikajmy jaj pochodzących z chowu klatkowego – są mniej wartościowe!). Na jajkach widoczne są oznaczenia - nr 1 na początku stempla to dobry wybór, nr 3... cóż, lepiej z niego zrezygnujmy.
Jedz, ile chcesz!
W przeciwieństwie do żółtek, białka jaj nie muszą być restrykcyjnie ograniczane w codziennej diecie. Zawierają one chude i bardzo dobrze przyswajalne białko, wapń i minerały. Dodawaj je do potraw, wcześniej odłączając żółtko - wyjdzie ci to na zdrowie!