Kefir, jogurt czy maślanka

Jaka jest różnica pomiędzy kefirem, jogurtem a maślanką? Podpowiadamy, który z tych produktów powinnaś najczęściej wybierać!

kefir, mleko, kobieta

Mleko acidofilne, kefir i jogurt powstają z mleka pasteryzowanego, do którego dodaje się bakterie kwasu mlekowego. Podnosi to wartość odżywczą produktu, poprawia przyswajanie witamin i wapnia. Do produkcji kefiru oprócz bakterii dodaje się też drożdże, które z kolei wzbogacają napój w witaminy z grupy B. Mleko acidofilne (ukwaszone) jest wytwarzane z dodatkiem bakterii hamujących rozwój przeróżnych chorób. Maślanka natomiast powstaje podczas wytwarzania masła, dzięki temu praktycznie w ogóle nie ma tłuszczu.

Wybierz najlepszy mleczny napój dla siebie

JOGURT NATURALNY
Zawartośc kalorii: 61 kcal/100 g
Jak działa: Wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn, zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych, wzmacnia odporność organizmu.

KEFIR
Zawartośc kalorii: 51 kcal/100 g
Jak działa: Kefir może hamować rozwój niektórych nowotworów, np. jelita grubego. Pobudza apetyt, ma sporo witamin z grupy B wspomagających układ nerwowy.

MAŚLANKA
Zawartośc kalorii: 38 kcal/100 g
Jak działa: Syci, a nie tuczy. Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.

MLEKO ACIDOFILNE
Zawartośc kalorii: 45 kcal/100 g
Jak działa: Wzmacnia organizm i zapobiega biegunkom po kuracji antybiotykowej. Obniża poziom cholesterolu, ułatwia przyswajanie wapnia, fosforu i żelaza.

Vita
Oceń artykuł 75 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Anetta2014.05.27 22:28
kefir! warto go jeść przynajmniej jeden kubeczek dziennie, a i warto robić sobie takie "diety" jednodniowe, że cały dzień je się tylko kefir (min 2 litry) . Jogurty zawierają dużo cukru, a z resztą tu chudzianka.pl/kefir-maslanka-i-warzywa-na-odchudzanie-zdrowie-w-szklance-i-na-talerzu jest cały artykuł o nabiałach, które i dlaczego warto jeść w czasie odchudzania się ;)
Anetta2014.05.27 22:28
kefir! warto go jeść przynajmniej jeden kubeczek dziennie, a i warto robić sobie takie "diety" jednodniowe, że cały dzień je się tylko kefir (min 2 litry) . Jogurty zawierają dużo cukru, a z resztą tu chudzianka.pl/kefir-maslanka-i-warzywa-na-odchudzanie-zdrowie-w-szklance-i-na-talerzu jest cały artykuł o nabiałach, które i dlaczego warto jeść w czasie odchudzania się ;)
nice seo guys2014.01.18 09:47
s2GsT7 Thanks for the post. Want more.
gość2013.07.04 22:26
czy ta Pani na zdjęciu ma pod nosem napewno mleko?:-)
gość2013.07.04 22:26
czy ta Pani na zdjęciu ma pod nosem napewno mleko?:-)
gość2013.07.04 22:25
czy ta Pani na zdjęciu ma pod nosem napewno mleko?:-)
Gość2012.08.14 12:58
Brak mi informacji jak na maślankę reagują ludzie, którzy mogą pić jedynie mleko pozbawione laktozy. Np. na zsiadłe mleko reagują wręcz wybuchowo, a mleko bez laktozy używają bez następstw.
Gość2012.07.08 13:26
ekspert ds. żywienia Zgadzam się z artykułem
a2009.11.11 20:23
bardzo ciekawy tekst. dzieki!
Raport specjalny
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz