Grzyby shitake - 7 zalet

grzyby
Działają antybakteryjnie, zawierają wiele selenu. Ale to nie wszystko! Poznaj cenne właściwości grzybów shitake!
/ 22.05.2013 11:25
grzyby

Grzyby shitake - zaleta nr 1

Zawierają spore ilości selenu, którego raczej nie znajdziesz w pożywieniu, a który jest świetnym antyutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Co więcej, jeśli jesz sporo węglowodanów prostych, na pewno masz jego niedobór, bo w kontakcie z cukrami selen jest nieprzyswajalny.

Grzyby shitake - zaleta nr 2

Mają silne właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe, mogą wspomóc walkę z trądzikiem.

Grzyby shitake - zaleta nr 3

Są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych witamin, minerałów, błonnika i naturalnych enzymów.

Grzyby shitake - zaleta nr 4

Wpływają na centralny układ nerwowy i mają intensywne działanie uspokajające, co pozwala na regenerację sił wyczerpanego organizmu, a w efekcie dodaje skórze blasku.

Grzyby shitake - zaleta nr 5

Ekstrakt z grzybków shitake, podobnie jak cytokiny, nie tylko pobudza komórki do pracy, ale też bierze udział w procesach naprawczych: aktywizuje komórki obronne skóry, stymuluje tworzenie się kolagenu oraz zapobiega powstawaniu tzw. wolnych rodników.

Grzyby shitake - zaleta nr 6

Chronią integralność struktury włókien podporowych skóry, pomagają przywrócić skórze jędrność i gęstość. Grzyby shitake są bogate w oligosacharydy oraz polisacharydy.

Grzyby shitake - zaleta nr 7

Blokują aktywność metaloproteinaz, które trawią włókna skóry (kolagen i elastynę). Enzym ten ma tendencję do nasilania swojej aktywności w miarę starzenia się organizmu.

Super rada! Grzyby shitake najbezpieczniej kupować w sklepie ze zdrową żywnością. Jeśli chcesz je gotować, nie musisz sięgać po surowe (bardzo trudno je dostać). Idealnie sprawdzają się też suszone (nadają potrawom niesamowity aromat) oraz te w puszce.

Redakcja poleca

REKLAMA