Grzyby shitake - zaleta nr 1
Zawierają spore ilości selenu, którego raczej nie znajdziesz w pożywieniu, a który jest świetnym antyutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Co więcej, jeśli jesz sporo węglowodanów prostych, na pewno masz jego niedobór, bo w kontakcie z cukrami selen jest nieprzyswajalny.Grzyby shitake - zaleta nr 2
Mają silne właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe, mogą wspomóc walkę z trądzikiem.Grzyby shitake - zaleta nr 3
Są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych witamin, minerałów, błonnika i naturalnych enzymów.Grzyby shitake - zaleta nr 4
Wpływają na centralny układ nerwowy i mają intensywne działanie uspokajające, co pozwala na regenerację sił wyczerpanego organizmu, a w efekcie dodaje skórze blasku.Grzyby shitake - zaleta nr 5
Ekstrakt z grzybków shitake, podobnie jak cytokiny, nie tylko pobudza komórki do pracy, ale też bierze udział w procesach naprawczych: aktywizuje komórki obronne skóry, stymuluje tworzenie się kolagenu oraz zapobiega powstawaniu tzw. wolnych rodników.Grzyby shitake - zaleta nr 6
Chronią integralność struktury włókien podporowych skóry, pomagają przywrócić skórze jędrność i gęstość. Grzyby shitake są bogate w oligosacharydy oraz polisacharydy.Grzyby shitake - zaleta nr 7
Blokują aktywność metaloproteinaz, które trawią włókna skóry (kolagen i elastynę). Enzym ten ma tendencję do nasilania swojej aktywności w miarę starzenia się organizmu.Super rada! Grzyby shitake najbezpieczniej kupować w sklepie ze zdrową żywnością. Jeśli chcesz je gotować, nie musisz sięgać po surowe (bardzo trudno je dostać). Idealnie sprawdzają się też suszone (nadają potrawom niesamowity aromat) oraz te w puszce.