Zdrowie z ziół

zioła
Zioła wyśmienicie urozmaicają jadłospis. Ale dostarczają też witamin, pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie...
/ 22.07.2009 08:41
zioła
Pietruszka – czyli aromatyczna natka, jest najpopularniejszym polskim dodatkiem do zup, farszów oraz dekorowania potraw. Warto dorzucać ją także do sałatek ze świeżych warzyw i sosów do makaronów. Najlepiej dodawać natkę tuż przed podaniem, wtedy zachowa cenne składniki.

Tymianek – ma lekko cytrynową nutę, która pasuje do wieprzowiny, drobiu i dań z warzyw. Idealny do zup i potraw ze strączków – nie tylko wydobywa ich walory smakowe, ale i ułatwia trawienie.

Koper – jego pachnących młodych pędów używa się niemal do wszystkiego: zup, sosów, ziemniaków, grzybów, a przede wszystkim do ryb. Dojrzały warto wkładać do marynat, np. kiszonych ogórków. Koperek z powodzeniem można też mrozić – straci kolor, ale nie smak!

Rozmaryn – idealny do pieczenia mięs, dziczyzny, dań z ryżu i warzyw. Warto go suszyć i dodawać do przyprawowych mieszanek, np. ziół prowansalskich.

Szczypiorek – ma intensywny ostry smak i zapach, najlepszy jest jednak na surowo. Nadaje się do zimnych sosów, np. majonezowych, przekąsek (jajek, twarogu) oraz do jajecznicy – dodajemy go tuż przed podaniem.

Bazylia – świeżych, mrożonych lub suszonych listków o korzennym smaku używa się do sałatek, sosów, pizzy i dań z pomidorów (sławna sałatka z mozzarellą). Przyrządza się z niej również zielony sos pesto do makaronu.

Szałwia – jej lekko kamforowy zapach idealnie pasuje do cielęciny. Świeżą lub suszoną warto też dodawać do marynat, wędlin, farszów oraz do bobu.

Mięta – świeże listki dodajemy w Polsce najczęściej do potraw słodkich: deserów, sałatek owocowych, napojów. Polecamy ją też jednak do sosów (np. do dań z jagnięciny), sałatek oraz ryb – bardzo odświeża.

Kolendra – zwana chińską pietruszką – ma interesujący metaliczny posmak. Jest nieodzowną przyprawą do zup, sosów i dań kuchni azjatyckiej. Ponadto stanowi jeden z głównych składników mieszanki curry.

Estragon – o pieprzowo-anyżkowym smaku, dodaje się go do marynat, a także używa do aromatyzowania octów oraz oliwy. Warto go też dorzucić do sosu do pieczeni lub majonezu.