Zdrowa żywność bio, eko, fit, light i organic

para, kosz, jedzenie
W sklepach jest coraz więcej produktów oznaczonych bio, organic, fit. Co znaczą te nazwy? Dla kogo są przeznaczone takie produkty?
/ 04.12.2008 11:01
para, kosz, jedzenie
Niemal w każdym sklepie znajdziemy półkę z tzw. zdrową żywnością, a na niej produkty bio, fit, light, ekologiczne, ostatnio także organic.

Korzystnie wpływają one na nasze zdrowie i zgodnie z deklaracją producenta powinny różnić się od tradycyjnych (szczegółowo opisujemy je w ramce poniżej). Nie dajmy się jednak sprowadzić na manowce i uważnie czytajmy informacje na opakowaniu. Sprawdźmy np., czy żywność oznakowana jako ekologiczna lub organic posiada certyfikat „rolnictwo ekologiczne” (potwierdza, że wyprodukowano ją bez użycia środków chemicznych). Nie powinna też zawierać substancji wzmacniających smak, konserwantów, sztucznych barwników ani aromatów.

Co oznaczają te nazwy?

Żywność BIO (jogurt, kefir, maślanka, mleko acidofilne)

Właściwości:
Zawierają bakterie kwasu mlekowego (probiotyki) – wspomagają pracę przewodu pokarmowego i wzmacniają odporność.

Dla kogo najlepsza:
Pacjentów po kuracji antybiotykowej. Bionapoje odbudowują korzystną florę bakteryjną jelita grubego.

Żywność EKOLOGICZNA (warzywa, owoce, nabiał, pieczywo) niadaniowe)

Właściwości:
Wyprodukowana w gospodarstwach ekologicznych bez użycia środków ochrony roślin i sztucznych nawozów.

Dla kogo najlepsza:
Dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Taka żywność nie zawiera substancji, które mogłyby zaburzać rozwój organizmu.

Żywność LIGHT (słodycze, nabiał, majonez)

Właściwości:
Produkty o obniżonej kaloryczności. Mają mniej tłuszczu niż tradycyjne produkty albo zamiast cukru zawierają słodziki.

Dla kogo najlepsza:
Osób dbających o linię. Żywność light jedzona z umiarem pozwala sięgać po produkty zakazane w czasie odchudzania.

Żywność ORGANIC (warzywa i owoce, soki, słodycze, oliwa, kawa)

Włąściwości:
Produkowana, przetwarzana i przechowywana wyłącznie w naturalny sposób bez użycia środków chemicznych.

Dla kogo najlepsza:
Seniorów i alergików uczulonych na substancje dodatkowe zwłaszcza konserwanty i barwniki.

Żywność FIT (pieczywo, makaron, płatki śniadaniowe)

Włąściwości:
Sportowców i osób bardzo aktywnych fizycznie. Produkty fit są źródłem energii niezbędnej do pracy mięśni.

Dla kogo najlepsza:
Wzbogacają dietę w dobre węglowodany oraz błonnik, który reguluje trawienie i ułatwia utrzymanie szczupłej figury.

Redakcja poleca

REKLAMA