Naleśniki z brzoskwiniami

Brzoskwinie należy przełożyć na sitko i zostawić, żeby zalewa ociekła. Owoce pokroić na plasterki. 3 łyżki cukru wsypać na suchą patelnię i karmelizować, następnie dodać syrop z brzoskwiń i mieszać, aż karmel się rozpuści. Później trzeba dodać brzoskwinie i chwilę podsmażyć.
/ 20.10.2006 11:53

Składniki

Nadzienie brzoskwiniowe:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 łyżek cukru

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • szklanka mleka
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

Brzoskwinie należy przełożyć na sitko i zostawić, żeby zalewa ociekła. Owoce pokroić na plasterki. 3 łyżki cukru wsypać na suchą patelnię i karmelizować, następnie dodać syrop z brzoskwiń i mieszać, aż karmel się rozpuści. Później trzeba dodać brzoskwinie i chwilę podsmażyć. Ostudzić.

4 łyżki wiórków kokosowych zrumienić na suchej patelni.

Jajka należy wymieszać ze stopionym masłem, mlekiem, przesianą mąką, cukrem i szczyptą soli. Jednolite ciasto wymieszać z wiórkami kokosowymi. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju - 3 łyżki ciasta na 1 naleśnik.

Na każdym naleśniku rozsmarować sos brzoskwiniowy, złożyć na pół i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA