Słownik

Glinka bentonitowa

W kosmetyce, stosowana zewnętrznie - działa wygładzająco, odtłuszczająco, pomaga oczyścić i zwęzić pory skóry. Glinka bentonitowa nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast po zmieszaniu z wodą pęcznieje i nałożona na skórę w postaci maski jak porowata gąbka wchłania nadmiar tłuszczu, nieczystości oraz obumarłe komórki naskórka. Bogata w minerały: krzem, glin, żelazo, magnez, potas, sód, wapń. Glinka bentonitowa otrzymywana jest z odpowiednio wiekowego popiołu wulkanicznego, wydobywanego z głębi ziemi. Wykopane pokłady zastygłego popiołu suszone są naturalnie na słońcu i następnie odpowiednio rozdrabniane. Składnik ten używany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i chemicznym. Jest na tyle bezpieczna, że poleca się ją także wewnętrznie jako kurację detox.