Słownik

Ekstrakt z orzecha włoskiego

Pozyskiwany z liści i zielonych łupin niedojrzałych owoców. Zawiera karotenoidy, garbniki, flawonoidy i glikozyd hydrolizujący do brązowej barwiącej substancji zwanej juglonem. Ekstrakt z orzecha wł. działa silnie bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co wykorzystuje się do pielęgnacji skóry wrażliwej, delikatnej, skłonnej do podrażnień, łatwo ulegającej zaczerwienieniom. Ekstrakt z orzecha wł. stosuje się do płukanek i szamponów koloryzujących, do kosmetyków przyspieszających opalanie, gdyż nadaje skórze piękny, naturalny kolor złocistej opalenizny.