Słownik

Ekstrakt karotenowy

Otrzymuje się z korzenia marchwi. Marchew należy do grupy roślin najbogatszych w karoten, czemu zawdzięcza swoją pomarańczowo-czerwoną barwę. Ekstrakt karotenowy /prowit. A/ posiada znakomite właściwości kosmetyczne: uelastycznia i wygładza skórę, hamuje powstawanie zmarszczek, wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie drobnych uszkodzeń skóry, zwiększa zdolności obronne skóry przed infekcjami i promieniowaniem UV. Ekstrakt karotenowy podtrzymuje opaleniznę, a cerze bladej nadaje słoneczny koloryt świeżo opalonej skóry.