Słownik

3-Benzylidene Camphor

3-Benzylidene Camphor popularnie zwana 3-benzylidenokamforą. Nazwa chemiczna: 1,7,7-trimethyl-3-(phenylmethylene) bicyclo[2.2.1] heptan-2-one. Ten składnik kosmetyków to tzw. filtr UV, który chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słońca. Pochłania promienie UV, co ma też wpływ na trwałość kosmetyku - kosmetyk nie psuje się pod wpływem działania światła. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie w kosmetyku to 2%.