Dieta, która przeciwdziała nawrotom opryszczki

Opryszczka wargowa to jedna z bardziej dokuczliwych chorób. Drobne, swędzące krostki nie tylko skutecznie szpecą twarz, ale wyjątkowo łatwo się rozprzestrzeniają. Pojawiają się głównie w stanach osłabienia organizmu. Jeżeli jesteśmy nosicielami wirusa wywołującego opryszczkę koniecznie zadbajmy o właściwą dietę, a istnieje duża szansa, że zapobiegniemy jej nawrotom.
/ 19.03.2013 14:07

Opryszczka

Główna zasada

Może wyda Ci się to banalne, ale bardzo istotne jest, aby Twoja dieta była urozmaicona i bogata we wszelkiego rodzaju witaminy i minerały. Poświęć trochę czasu na własnoręczne przygotowanie posiłku w domu, zadbaj także o jakość produktów. Wybieraj te najmniej przetworzone. Część posiłków gotowanych zastąp produktami świeżymi, niepoddanymi obróbce termicznej. Spożywaj produkty zawierające przeciwutleniacze takie jak:  pietruszka, czosnek, cebula, marchew, jagody, brokuły. Ważne jest również oczyszczanie organizmu poprzez spożywanie dużej ilości wody mineralnej. Dlaczego? Otóż opryszczka jest efektem osłabienia organizmu, zaś osłabiony organizm to najczęściej skutek niewłaściwego odżywiania, stresu, słabej odporności, a nawet w przypadku niektórych kobiet menstruacji. Wykwity w postaci swędzących krostek mogą być również sygnałem braku witamin z grupy B. Nie bez znaczenia jest również poziom zanieczyszczenia naszego organizmu czyli po prostu poziom toksyn.  

Jak nie dopuścić do niedoborów witamin z grupy B?

Witaminy z grupy B to witaminy przede wszystkim rozpuszczalne w wodzie. Oznacza to, że musimy systematycznie dostarczać je do naszego organizmu, ponieważ nie są one magazynowane w tłuszczu. Istnieje wiele źródeł występowania witamin z tej grupy. Znajdziemy je między innymi w produktach zbożowych, kaszach, drożdżach, pełnoziarnistych makaronach, licznych pestkach, nasionach, orzechach, suszonych owocach takich jak morele, winogrona, figi, jajkach. Do warzyw zawierających wspomniane witaminy należą: kalafior, dynia, kukurydza, marchew, soja, awokado. Źródłem jest także drób, wątroba, wieprzowina oraz liczne gatunki ryb.

Bardzo ważne jest także aby pamiętać o odporności poszczególnych witamin na światło, obróbkę termiczną czy utlenianie. I tak: witaminy B6, B12, B14 oraz biotyna są wrażliwe na światło; witaminy B2 i B14 nie są odporne na obróbkę termiczną; witamina B3 jest zaś wrażliwa na utlenianie.

Zobacz także: Opryszczka wargowa - jak leczyć?

Niewskazana arginina

Arginina to aminokwas, znajdujący się we wszystkich białkach ustrojowych. Występuje naturalnie także w wielu artykułach spożywczych. Może mieć decydujący wpływ na rozwój wirusów opryszczki, ponieważ to właśnie ten aminokwas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wspomnianych drobnoustrojów. Niestety nie mamy możliwości całkowitego wykluczenia go z naszej diety, gdyż organizm ludzki produkuje argininę również samoczynnie. W związku z tym jeżeli zależy nam na znaczącym obniżeniu ilości tego aminokwasu powinniśmy wystrzegać się czekolady, orzechów, produktów pełnoziarnistych, żelatyny.

Lizyna

To aminokwas będący zupełnym przeciwieństwem argininy. Nie jest produkowany przez organizm człowieka dlatego wskazane jest dostarczanie go z zewnątrz. Jest również sprzymierzeńcem w walce z opryszczką, ponieważ skutecznie likwiduje wirusy ją wywołujące. Występuje w nabiale, drobiu, rybach, ziemniakach, awokado, pomidorach, morelach.

Witamina C oraz cynk

Skutecznym sposobem na walkę z opryszczką oraz profilaktykę jest spożywanie witaminy C oraz cynku. Mają one działanie przeciwbakteryjne, wspomagają gojenie, chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wypływają także na wygląd skóry. Naturalnie znajdziemy je w produktach takich jak:  cytrusy, papryka, dzika róża, żurawinie, aceroli, nasionach, orzechach, fasoli.

Zobacz także:Opryszczka, zimno, skwarka...Nigdy więcej!

Redakcja poleca

REKLAMA