Zdaniem dietetyków istnieje kilka typów sylwetek hormonalnych, więc każdy z nich wymaga innej diety, która regulować będzie pracę gruczołów dokrewnych i tym samym pomoże zachować ładny wygląd i uniknąć przytycia. Rozróżniają:
Typ tarczycowy
Charakteryzuje się długimi kończynami, wyraźnie zaznaczoną talią oraz dużym biustem. Tłuszcz odkłada się głównie w okolicach bioder i pośladków. Za nadmierną produkcję hormonów tarczycy obwinia się spożywanie słodyczy, mleka, mąki, białego ryżu, pieczywa. Pani powinna ćwiczyć aerobik, pływać i pić herbatkę malinową. Zalecane jest spożywanie jajek, drobiu (bez skóry), warzyw i owoców.
Zobacz też: Czy znasz wszystkie zalety pływania?
Typ płciowy
Charakteryzuje się figurą „gruszki”, małymi piersiami i słabo zaznaczoną talią. Tłuszcz gromadzi się głównie na udach i pośladkach. Zwiększona ilość produkcji hormonów płciowych jest wynikiem nadmiernego spożywania ostrych przypraw i tłuszczów zwierzęcych. Dieta pani powinna zawierać przede wszystkim niskotłuszczowe produkty mleczne oraz warzywa i owoce.
Typ nadnerczowy
Charakteryzuje się mocno umięśnioną sylwetką i słabo zaznaczoną talią. Pani powinna unikać tłustego mięsa i posiłków z McDonalda. Powinna jeść dużo serów i pić jogurty.
Zobacz też: Zgrabna sylwetka dzięki skakance?
Typ przysadkowy
Charakteryzuje się bardzo szczupłą sylwetką, małym biustem i brakiem talii. Z jadłospisu należy wyeliminować jogurt, tłustą śmietanę, masło, kawę i herbatę. Pani powinna spożywać mięso, warzywa i owoce oraz pić herbatę z kozieradki i dziurawca.
Fragment pochodzi z książki „Bądź piękną po czterdziestce” autorstwa Grażyny Łoś, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.