Składniki potrzebne do przygotowania kremu
* masło kakaowe – 30 g,
* olbrot – 30 g,
* lanolina – 30 g,
* wosk pszczeli – 30 g,
* napar z ziół – 350 ml,
* boraks – 0,5 łyżeczki,
* oliwa z oliwek – 300 ml,
* masło z rokitnika – 0,5 łyżeczki,
* masło z dzikiej róży – 0,5 łyżeczki,
* maślany roztwór witaminy A, D, E – po 2 krople.
Wszystkie wymienione składniki są zwykle do nabycia w aptekach.
Sposób przygotowania kremu: w żeliwnym naczyniu (na małym ogniu) rozpuścić cztery pierwsze składniki. Do gorącej masy małymi porcjami dodawać oliwę z oliwek i świeży sok lub napar z ziół (przygotowany wcześniej i podgrzany w kąpieli wodnej).
W małej ilości naparu rozpuścić boraks i połączyć z kremem. Doprowadzić mieszankę do wrzenia i zdjąć z ognia. Ubijać do otrzymania jednorodnej, jasnej masy. W trakcie ubijania dodać witaminy i łyżeczkę gliceryny, a także kilka kropel olejku jodłowego dla polepszenia zapachu.
Krem należy pozostawić na jeden dzień i jeśli nie będzie się rozwarstwiał, przełożyć do mniejszych pojemników. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Jeżeli przygotowujemy dużą ilość kremu, możemy go zamrozić i korzystać z niego przez cały rok.
Wprawdzie przygotowanie kremu jest dość pracochłonne, ale rezultaty jego stosowania przynoszą przekładalne efekty, dlatego warto poświęcić na to trochę czasu. Kosmetyk idealnie nadaje się do cery suchej, dojrzałej.