Czy czekolada powoduje trądzik?

Mam skórę mieszaną i niekiedy pojawiają się na niej bolesne wypryski. Czy powinnam zupełnie zrezygnować ze ,,słodkości’’? Czy czekolada powoduje trądzik? Magda z Muszyny-Zdrój

Czekolada a trądzik

Choć nie ma jednoznacznych badań naukowych, które potwierdzałyby bezpośredni związek diety z powstawaniem zmian trądzikowych, moja  praktyka  potwierdza, że istnieją produkty, które mają takie działanie.

Działanie trądzikotwórcze ma przede wszystkim wysoko przetworzona żywność, czyli ta bogata w tłuszcze, cukry proste i konserwanty (benzoesany, syntetyczne aromaty, barwniki).

Zobacz też: Co zrobić, gdy pojawiają się problemy z cerą w czasie ciąży?

Trzeba zatem uważać na:

  • słodkie napoje,
  • kawę,
  • czekoladę,
  • kakao,
  • ale i alkohol.

Objawy trądziku nasilają też potrawy kwaśne (np. z octem), ostre (te z dodatkiem pieprzu lub ostrej papryki) i tłuste (przede wszystkim fast foody). Substancje nasilające trądzik – mitotoksyny – znajdują się w orzeszkach ziemnych. Warto ograniczyć także spożywanie soli, która wydalana przez skórę drażni gruczoły łojowe. Lista produktów, które najczęściej wpływają niekorzystnie na cerę wydaje się długa, jednak to, jak zareaguje na nie nasza skóra, to sprawa bardzo indywidualna.

Zobacz też: Przekłute uszy nie chcą się goić – jak sobie poradzić?

Menu osób z problemami trądzikowymi warto uzupełnić o produkty bogate w witaminę B (np. drożdże) oraz niektóre zioła w formie tabletek lub naparu. Nie należy zapominać, że dieta wspomaga terapię trądziku!

Masz problemy z trądzikiem, suchą skórą, cellulitem albo kosmetykami do pielęgnacji ciała? Zapytaj eksperta jak im zaradzić. Odpowiedzi na najciekawsze pytania znajdziesz w dziale Porady kosmetologa.

Redakcja poleca

REKLAMA