Noś rękawiczki
Paznokcie niszczą się dziesięć razy szybciej niż skóra dłoni. A największymi wrogami ładnej, zwartej płytki są woda i detergenty. Dlatego do zmywania i prania ręcznego zakładaj gumowe rękawiczki.
Unikaj acetonu
To składnik niektórych zmywaczy do paznokci. Wysusza je, odbiera blask i jest przyczyną ich rozwarstwiania. Wybieraj zmywacze bezacetonowe, z zawartością wyciągów roślinnych.
Sięgnij po odżywki
Dobrą formę przywrócą paznokciom odżywki w postaci lakierów i olejków. Pogrubią i utwardzą delikatne płytki, dzięki czemu będą bardziej odporne na uszkodzenia. Składnikami tych preparatów są bowiem witaminy, wyciągi roślinne, proteiny. Używaj ich trzy razy w tygodniu – wystarczy nałożyć jedną warstwę. Odżywkę możesz też zrobić sama. Pół szklanki oliwy z oliwek i 2 łyżki suszonego skrzypu ogrzewaj przez 30 minut w garnuszku wstawionym w większe naczynie wypełnione wodą. Przecedź i wystudź. Mocz paznokcie raz w tygodniu przez 15 minut.
Sklej pęknięty paznokieć
Jeśli na płytce powstało pęknięcie, uratuje ją zestaw składający się z kleju, proszku i polerki (np. Sally Hansen, 20 zł). Po nałożeniu kropli kleju przyciśnij paznokieć przez 10 sekund, zanurz go w proszku i wypoleruj płytkę polerką.
Wzmacniająca dieta
Wzbogać swoje menu o następujące składniki:
• wapń (brokuły, ryby, soja)
• żelazo (szpinak, awokado, morele, mięso)
• magnez (płatki owsiane, kakao, orzechy)
• cynk (pestki dyni)
• witamina H, czyli biotyna (wątróbka, drożdże, mleko).
Zobacz nasz test wzmacniających odżywek. Kliknij tutaj >>