Parafina w kosmetykach do włosów – czy jest szkodliwa?

Parafina to często składnik kosmetyków do włosów. Tak naprawdę jest to… oczyszczona ropa naftowa. Czy zatem nie uszkadza włosów? Jak działa i jak rozpoznać ją w składzie kosmetyku?

włosy

fot. Fotolia

Czym jest parafina?

Parafina to oczyszczona ropa naftowa, czyli naturalny surowiec występujący na kuli ziemskiej. Nazywana jest inaczej olejem mineralnym. Stanowi mieszaninę długołańcuchowych, nasyconych węglowodorów o bezbarwnej postaci oraz bezwonnej oleistej cieczy – oleju parafinowego.

Parafina jest częstym składnikiem wielu kosmetyków, zarówno tych przeznaczonych dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ma to związek również z tym, że jest stosunkowo tanim surowcem. 

Jak działa parafina?

Parafina jest substancją, która nie powoduje podrażnień ani alergii. Nie ma również żadnych właściwości odżywczych. W przemyśle kosmetycznym jest powszechnie używana z uwagi na swoje okluzyjne właściwości.

Wytwarza nieprzepuszczalną barierę ochronną, tzw. film, którego zadaniem jest ochrona i natłuszczenie włosów, a także wyeliminowanie ryzyka wyparowania wody z organizmu.

Pewnie wiele pań (rzadziej mężczyzn) słyszało o popularnych zabiegach parafinowych na dłonie czy stopy. Parafina utrzymuje ciepło, co w tym przypadku powoduje, że składniki odżywcze zawarte w kremach, które są nakładane pod parafinę, mogą skutecznie wnikać w głębsze warstwy skóry.

Trzeba podkreślić, że parafina działa inaczej w przypadku różnych rodzajów włosów. Mimo wszystko jednak wygładza pasma i nadaje im blask – i to już po pierwszym użyciu, a nie po kilku tygodniach, jak w przypadku naturalnych olejów.

Parafina doskonale zabezpiecza końcówki włosów przed zniszczeniami wywołanymi zabiegami fryzjerskimi czy też stylizacyjnymi, ale również chroni je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych (deszczu, wiatru i śniegu).

Czy parafina szkodzi włosom?

Parafina może obciążać włosy, co w przypadku cienkich i słabych włosów może doprowadzić do ich nadmiernego wypadania.

Nie jest zalecana osobom z tendencją do zbytniego przetłuszczania się włosów czy do powstawania łupieżu. Parafina wykazuje się działaniem pobudzającym pracę kanalików łojowych, czego efektem jest wzmożona ich praca i nasilenie problemu. W pozostałych przypadkach może być składnikiem ochronnym zapobiegającym przed utratą wilgoci.

Często mówi się, że parafina zatyka pory, absorbuje kurz i bakterie oraz uniemożliwia swobodne wypływanie łoju na powierzchnię. Tym samym tworzy beztlenowe warunki w skórze, które sprzyjają rozwojowi bakterii. Czy tak zadziała u nas? Jest to sprawa indywidualna.

Warto jednak zauważyć, że parafina zmywa się dość opornie, a nieusuwana nadbudowuje się. Wówczas przyczynia się do zapychania porów, a te w konsekwencji powodują wzmożone wypadanie włosów. Dlatego konieczne jest użycie nieco silniejszych szamponów, które ją usuną.  

Zobacz też: PPD w kosmetykach do włosów – czy jest szkodliwa?

Dlaczego parafina jest stosowana w przemyśle kosmetycznym?

Parafina jest klasyfikowana do substancji noszących nazwę emolientów, a więc produktów cieszących się dobrymi właściwościami natłuszczającymi. Jest w pełni bezpieczna dla organizmu, dlatego cieszy się tak powszechnym zastosowaniem. Jej działanie jest wyłącznie powierzchniowe.

Jak zlokalizować parafinę w składzie kosmetyku? 

Parafina ukrywa się na etykietach produktów kosmetycznych pod wieloma nazwami. Do najbardziej popularnych należą:

  • Isohexadecane,
  • Paraffinum Liquidum,
  • Synthetic Wax,
  • Isoparaffin,
  • Paraffin,
  • Petrolatum,
  • Isobutane,
  • Isododecane,
  • Ceresin (rafinowany wosk ziemny),
  • Cera Microcristallina (wosk parafinowy),
  • Mineral Oil (mieszanina ciekłych węglowodorów),
  • Ozokerite (wosk ziemny),
  • Vaseline (mieszanina węglowodorów parafinowych).

Zobacz też: Jak działają nabłyszczacze do włosów?

Materiał przygotowany przez Klinikę Handsome Men

Dla kogo jest Barber Shop?
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)