POLECAMY
Specjalista ds. żywienia, dyplomowany dietetyk. Właściciel Poradni Dietetycznej METAMORFOZA.

 

Specjalista ds. żywienia, dyplomowany dietetyk. Właściciel Poradni Dietetycznej METAMORFOZA - www.metamorfozadiety.blogspot.com .

Specjalista ds. dietetyki Le Spa (www.lespa.pl).

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Temat swojej pracy inżynierskiej poświęciła znaczeniu magnezu w organizmie oraz w żywieniu człowieka. Badania do pracy magisterskiej dotyczyły z kolei wpływu diety opartej o produkty o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u kobiet z nadwagą i otyłością.

Doświadczenie zawodowe zdobyła już w czasie studiów poprzez pracę w Poradni Dietetycznej SGGW. Odbyła także staż w Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu na Oddziale Pediatrii i Żywienia, jak również praktykę w jednej z warszawskich poradni dietetycznych. Brała udział w Programie „Wiem, co jem”, w którym przeprowadzała zajęcia edukacyjne dla dzieci i młodzieży dotyczące racjonalnego żywienia. Aktywnie uczestniczy w konferencjach i szkoleniach z zakresu żywienia człowieka i dietetyki organizowanych
m.in. przez Instytut Medycyny Żywienia i SGGW. Autor wielu artykułów dotyczących zdrowego odżywiania na portalach internetowych poświęconych zdrowiu i urodzie. Indywidualne podejście do każdego pacjenta pozwala osiągać każdorazowo sukces osobom korzystającym z porad dietetycznych poradni METAMORFOZA.

 

Orzechy włoskie to bardzo ważny składnik zdrowej i zbilansowanej diety
Orzechy włoskie to bardzo ważny składnik zdrowej i zbilansowanej diety
Wiele badań dowodzi, że orzechy włoskie powinny się stać jednym z podstawowych elementów codziennego jadłospisu. Czytaj więcej
Jemy je często, a wcale nie są zdrowe!
Jemy je często, a wcale nie są zdrowe!
Myślisz, że jogurty owocowe, batoniki musli i wody smakowe są zdrowe? Jesteś w błędzie! Istnieje coraz więcej produktów – nowości, które są tak przetworzone, że mimo swojej „dietetycznej” opinii wcale nie mają wartości odżywczej. Czy batoniki musli, jogurty owocowe i wody smakowe to źródło zagrożenia? Czytaj więcej
Dlaczego dzieci nie powinny jeść dużo soli i cukru?
Dlaczego dzieci nie powinny jeść dużo soli i cukru?
Według najnowszych badań, aż 90 % dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80% spożywa zbyt duże ilości cukru w swojej diecie. Dzieci mają zbyt mało wapnia oraz witaminy D – jakie konsekwencje przynosi taka niezdrowa dieta i kto jest winny złym nawykom żywieniowym? Czytaj więcej
Jak uniknąć odwodnienia organizmu?
Jak uniknąć odwodnienia organizmu?
Czy wiesz, że odwodnienie w bardzo dużym stopniu zaburza prawidłową pracę naszego organizmu? Co należy pić i jeść aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości wody? Czytaj więcej
Jakie jest twoje zapotrzebowanie na wodę?
Jakie jest twoje zapotrzebowanie na wodę?
Czy wiesz, że brak odpowiedniej ilości wody w twoim organizmie może doprowadzić do spowolnienia pracy niektórych narządów, a w konsekwencji powodować ciągłe uczucie zmęczenia? Ile wody potrzebuje twój organizm do prawidłowego funkcjonowania? Czytaj więcej
Jedz awokado – czuj się świetnie na ciele i umyśle!
Jedz awokado – czuj się świetnie na ciele i umyśle!
Awokado to owoc, który może zadziwić swoimi właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi. Awokado naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym na drzewach dorastających aż do 20 m wysokości i wyjątkowo długo dojrzewa – nawet 6 do 8 miesięcy! W Japonii wykorzystywane do sushi, w Meksyku jako pasta Guacamole, a w Brazylii jako napój mleczny z lodem, zachwyca wartością odżywczą. Czytaj więcej
Nadmiar suplementów witaminowych jest rakotwórczy!
Nadmiar suplementów witaminowych jest rakotwórczy!
Jedno z niedawnych amerykańskich badań dowodzi, że witaminy będące przeciwutleniaczami, przyjmowane w nadmiarze w formie suplementów, sprzyjają niekorzystnym dla organizmu zmianom genetycznym prowadzącym do rozwoju nowotworów. Czytaj więcej
Dieta przeciwko demencji
Dieta przeciwko demencji
Najnowsze wyniki badań dowodzą, że właściwie skomponowana dieta z powodzeniem może „walczyć” z genami wywołującymi chorobę Alzheimera. Siła molekuł, wywołujących schorzenie jest ściśle uzależniona od naszej diety oraz stylu życia. Jedną z tych cząsteczek jest apolipoproteina A (Apo A), która występuje w każdym organizmie. Czytaj więcej
Prozdrowotne właściwości przypraw
Prozdrowotne właściwości przypraw
Spożywając niektóre rodzaje produktów spożywczych oraz dodatków, nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo wpływają na nasz organizm. Najnowsze badania dowodzą, że przyprawianie wysokotłuszczowych posiłków wybranymi rodzajami ziół zmniejsza negatywne efekty spożycia tłuszczów. Jakich przypraw używać, aby posiłek był mniej „tłusty”? Czytaj więcej
Ziemniaki, mięso i słodkie napoje powodują tycie
Ziemniaki, mięso i słodkie napoje powodują tycie
Jakie produkty najbardziej wpływają na przyrost masy ciała? Czy spożywane powszechnie ziemniaczki z mięsem, popite dodatkowo słodzonym napojem to największe zagrożenie dla obwodu w pasie? Co sprawia, że tyjemy? I jakie zmiany w diecie są potrzebne, by tak nie było? Czytaj więcej