Marokańskie sałatki

Kuchnia Maroka potrafi oszołomić. Zapachy, przyprawy, kolory, wpływy arabskie, afrykańskie i europejskie, a do tego wspaniałe wypieki i już żaden smakosz nie może przejść obojętnie obok marokańskiej restauracji. Tradycyjny posiłek to zwykle towarzyska, jowialna uczta jedzona ze wspólnego talerza z olbrzymią ilością dodatków, warzyw, sosów i sałatek.
/ 26.12.2008 23:05

Kuchnia Maroka potrafi oszołomić. Zapachy, przyprawy, kolory, wpływy arabskie, afrykańskie i europejskie, a do tego wspaniałe wypieki i już żaden smakosz nie może przejść obojętnie obok marokańskiej restauracji. Tradycyjny posiłek to zwykle towarzyska, jowialna uczta jedzona ze wspólnego talerza z olbrzymią ilością dodatków, warzyw, sosów i sałatek.

Marokańskie sałatkiTe ostatnie, w wydaniu marokańskim są na tyle interesujące i treściwe, że mogą stanowić główny posiłek. Dwie najpopularniejsze, łatwe do przygotowania i podawane na ciepło z chlebem, zachwycą miłośników wegetariańskiej kuchni.

Zaalouk to gotowana sałatka, serwowana również jako gorący dip do chleba, której podstawą są bakłażany. Gotowanie nie zabiera więcej niż godzinę, a efekt jest naprawdę inspirujący. Z kolei Taktouka jest soczystą paprykową ucztą, po której rzadko pozostaje jakikolwiek ślad na talerzu.

Zaalouk
Składniki: 1 duży posiekany w kostkę bakłażan, 4 duże pomidory, wydrążone z pestek i pokrojone w kostkę, 3 ząbki czosnku zmiażdżonego w prasce, 1/3 szkl. świeżej kolendry i pietruszki, 1 łyżka papryki w proszku, 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego, 1 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 szkl. oliwy, 1/3 szkl. wody
Zmieszać wszystkie składniki na patelni z grubym dnem i gotować na małym ogniu przez 30 minut, mieszając. Po tym czasie ugnieść pomidory i bakłażany łyżką lub ugniataczem do kartofli i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu, aż zaalouk zrobi się gęsty. Podawać na ciepło lub zimno ze świeżym chlebem lub pitą.

Taktouka
Składniki: 6 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę, 3 duże zielone papryki, 3 duże ząbki czosnku, 3 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, szczypta czerwonej ostrej papryki w proszku, 1/3 szkl. oliwy.

Zielone papryki pieczemy kilka minut w wysokiej temperaturze, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 20 minut, aż pomidory zrobią się miękkie. Można podawać w wydrążonych bułkach.
 

Redakcja poleca

REKLAMA