Małe „co nieco” czyli kanapka

Kto z nas nie zna smaku bułki z masłem i serem, albo z szynką i plasterkiem sałaty? Takie połączenia to już klasyki, „starzy wyjadacze” kanapkowi.
/ 01.12.2009 08:00

Kto z nas nie zna smaku bułki z masłem i serem, albo z szynką i plasterkiem sałaty? Takie połączenia to już klasyki, „starzy wyjadacze” kanapkowi.

Czasami miałoby się ochotę na coś innego, na inne smaki i połączenia.
Bowiem kanapka to wdzięczna przekąska – przygotowuje się ją szybko, a do tego jest smaczna i sycąca. Góra kanapek to także niezastąpiony posiłek, który wpisał się już na dobre w krajobraz wszelkiego rodzaju domowych imprez mniejszych i większych. Przepadają za nimi dzieci, studenci czy zapracowani dorośli.
Proponuję więc także na nadchodzące spotkania towarzyskie, których poczynając od Andrzejek, aż po cały zimny grudzień na pewno nie zabraknie, przygotować kanapki o nowych połączeniach smakowych.
Do ich wykonania można wykorzystać różnego rodzaju chleby, pamiętając o zasadzie, że im kanapka mniejsza tym smaczniejsza. No i szybciej chwycimy po następną – o całkiem odmiennym smaku.

Małe „co nieco” czyli kanapka

1. Jajko, czerwony kawior i szczypiorek – chleb smarujemy odrobiną świeżego masełka, na spód kładziemy plasterek ugotowanego na twardo jajka, smarujemy je łyżeczką czerwonego kawioru i posypujemy zielonym szczypiorkiem.

2. Majonez, cebulka, anchois – na chleb nakładamy trochę majonezu, na środek anchois, a na wierzchu dekorujemy plasterkiem młodej cebulki.

3. Prosciutto i rukola – chleb smarujemy odrobiną masła lub majonezu, kładziemy plasterek „prosciutto” i dwa listki rukoli.

4. Orzechy włoskie i ser „Gorgonzola” - Chleb smarujemy masłem, kładziemy ser „Gorgonzola” i dwie połówki orzecha włoskiego.

5. Tuńczyk, kapary i jajko – chleb delikatnie smarujemy masłem, na spód kładziemy plasterek jajka na twardo, na nie nakładamy tuńczyka z oliwy i parę kaparów.

Smacznego i dobrej zabawy!
 

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA