POLECAMY

Specjaliści biją na alarm: pod żadnym pozorem nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki!

I wcale nie chodzi o ich stłuczenie!

Edyta Liebert / tydzień temu
Specjaliści biją na alarm: pod żadnym pozorem nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki! fot. Fotolia

Gdzie przechowujesz jajka? Eksperci jednogłośnie twierdzą, że wiele Polaków błędnie trzyma je na drzwiach lodówki! Dlaczego to zły pomysł, skoro niemal każda lodówka posiada specjalną przegródkę na jajka na drzwiach?

Nie trzymaj jaj na drzwiach lodówki

Drzwiczki lodówki to miejsce, które bardzo często jest silnie eksploatowane przez użytkowników. Trzymamy tam butelki, kartony z mlekiem, słoiki i jajka. Mało kto wie, że właśnie na drzwiczkach lodówki zachodzi do częstych i dużych zmian temperatury. Temperatura w kuchni wynosi zazwyczaj ok. 22 stopni Celsjusza, w samej lodowce około zera stopni, a na drzwiach? Temperatura nie jest tam stabilna i wyższa, niż we wnętrzu urządzenia.

Masło prawie o połowę taniej? Wiemy gdzie można je kupić za pół ceny!

Gdzie trzymać jajka?

Podczas przechowywania jajek ważne jest to, aby utrzymywać stałą temperaturę. Serwis goodhousekeeping.co.uk zaleca, by trzymać nabiał w miejscu, gdzie temperatura jest stała i nie wzrośnie powyżej 20 stopni Celsjusza. Najlepiej wybrać środkową półkę lodówki.

Temperatura na drzwiach jest najwyższa w całej lodówce. Jej nagłe zmiany sprawią, że produkt szybciej się zepsuje
– uważa specjalistka Sara Benwell (goodhousekeeping.co.uk).

Trzymanie jaj na drzwiczkach sprawia, że każde ich otwarcie naraża jajka na jej zmianę. Sara Benwell, autorska Good Housekeeping sugeruje, że najlepszym miejscem na trzymanie jajek w lodówce jest środkowa półka - dłużej pozostaną świeże.

To szczególnie ważne, bo zatrucie Salmonellozą przebiega bardzo nieprzyjemnie. Prowadzi do wymiotów, mdłości i biegunki. Jak poznać, że jajka są zepsute? Sprawdzony sposób to zanurzanie jajka w wodzie. Wystarczy włożyć je do szklanki wypełnionej wodą i obserwować jego zachowanie. Jeśli jest świeże – opadnie na dno, jeśli niezdatne do spożycia – wypłynie. Można również ocenić świeżość jajka po rozbiciu go. Białko musi wyraźnie oddzielać się od żółtka, jajko powinno mieć zwartą konsystencję. Jeśli warstwy zlewają się ze sobą, może to świadczyć o zepsuciu.

5 pomysłów na rozgrzewający obiad, który przygotujesz w mniej niż 20 minut!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 dni temu
Temperatura przechowywania jaj nie ma związku z zarażeniem się salmonellą.