POLECAMY

Czerwienisz się po wypiciu alkoholu? Jest duże ryzyko, że będziesz mieć raka

Osoby, których twarze robią się czerwone podczas picia wysokoprocentowych trunków, są wielokrotnie bardziej od innych narażone na raka jamy ustnej i gardła.

Marta Słupska / 6 miesięcy temu
Czerwienisz się po wypiciu alkoholu? Jest duże ryzyko, że będziesz mieć raka fot. Fotolia

Dla większości z nas wypicie alkoholu wiąże się głównie z późniejszym kacem – są jednak osoby, które już w trakcie picia, poza oczywistym upojeniem, odczuwają dodatkowe nieprzyjemne objawy. Jeśli więc po wypiciu nawet niewielkiej dawki alkoholu czerwienisz się, czujesz przyspieszone tętno, nudności, a nawet bóle głowy, wiedz jedno: dla swojego dobra odstaw wysokoprocentowe trunki.  

„Alcohol flush reaction” i jego konsekwencje

Dlaczego zatem niektóre osoby czerwienią się po wypiciu alkoholu? Ma to związek z tym, że nie rozkłada się on w wątrobie takich osób od razu do bardziej bezpiecznego octanu, tylko gromadzi się w postaci wysoce toksycznego aldehydu octowego. W wyniku takiej sytuacji może dojść do lekkiego zatrucia, a nawet spowodować rozwinięcie raka jamy ustnej czy gardła. Całe zjawisko zachodzi z powodu niedoboru enzymu ALDH2, który utlenia aldehyd octowy.

„Alcohol flush reaction”, bo tak oficjalnie nazywa się ta przypadłość, pojawiła się prawdopodobnie po raz pierwszy w Chinach i jest rozpowszechniona na terenie Azji Wschodniej – szacuje się, że prawie 30% mieszkańców tego obszaru na nią cierpi.

Osoby, które nie mają enzymu ALDH2, a wypijają dziennie dwa piwa, są aż 10 razy bardziej od innych narażone na wystąpienie nowotworu gardła!

Rada dla osób, które czerwienią się po alkoholu, jest tylko jedna: nie pijcie. Zdrowie ważniejsze.

Sprawdź, czy picie alkoholu nie jest już twoim problemem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)