Dla większości z nas wypicie alkoholu wiąże się głównie z późniejszym kacem – są jednak osoby, które już w trakcie picia, poza oczywistym upojeniem, odczuwają dodatkowe nieprzyjemne objawy. Jeśli więc po wypiciu nawet niewielkiej dawki alkoholu czerwienisz się, czujesz przyspieszone tętno, nudności, a nawet bóle głowy, wiedz jedno: dla swojego dobra odstaw wysokoprocentowe trunki.
„Alcohol flush reaction” i jego konsekwencje
Dlaczego zatem niektóre osoby czerwienią się po wypiciu alkoholu? Ma to związek z tym, że nie rozkłada się on w wątrobie takich osób od razu do bardziej bezpiecznego octanu, tylko gromadzi się w postaci wysoce toksycznego aldehydu octowego. W wyniku takiej sytuacji może dojść do lekkiego zatrucia, a nawet spowodować rozwinięcie raka jamy ustnej czy gardła. Całe zjawisko zachodzi z powodu niedoboru enzymu ALDH2, który utlenia aldehyd octowy.
„Alcohol flush reaction”, bo tak oficjalnie nazywa się ta przypadłość, pojawiła się prawdopodobnie po raz pierwszy w Chinach i jest rozpowszechniona na terenie Azji Wschodniej – szacuje się, że prawie 30% mieszkańców tego obszaru na nią cierpi.
Osoby, które nie mają enzymu ALDH2, a wypijają dziennie dwa piwa, są aż 10 razy bardziej od innych narażone na wystąpienie nowotworu gardła!
Rada dla osób, które czerwienią się po alkoholu, jest tylko jedna: nie pijcie. Zdrowie ważniejsze.
Sprawdź, czy picie alkoholu nie jest już twoim problemem