POLECAMY

Bezpłodność, nowotwory, alergie – co jeszcze nas czeka po spożywaniu żywności modyfikowanej genetycznie?

O żywności modyfikowanej jest ostatnio głośno. Tylko tak naprawdę niewielu z nas wie, po co się ją „ulepsza” i jaki wpływ ma ona na nasze zdrowie. Wyjaśniamy!

Bezpłodność, nowotwory, alergie – co jeszcze nas czeka po spożywaniu żywności modyfikowanej genetycznie? fot. Fotolia

Żywność modyfikowana genetycznie to zarówno produkty roślinne jak i zwierzęce, które mają zmienione DNA (DNA służy do przechowywania i przekazywania informacji genetycznej). Specjaliści od inżynierii genetycznej przeszczepiają kod genetyczny z jednego organizmu do innego, przez co sztucznie go zmieniają.

Rodzaje modyfikowania żywności

Są dwa rodzaje modyfikacji genetycznej. Pierwsza polega na modyfikowaniu genów gatunków, które są blisko ze sobą spokrewnione. Taka mutacja nie prowadzi do zwiększenia odporności na antybiotyki. Drugi rodzaj modyfikacji polega na pobieraniu genów z różnych gatunków, zupełnie ze sobą niespokrewnionych. W tym wypadku rośliny lub zwierzęta stają się bardziej odporne na choroby i środki chemiczne.

Sprawdź, jak rozpoznać żywność wolną od GMO!

Żywność modyfikuje się dodatkowo, m.in. dlatego, żeby:

  • usunąć z nich substancje, które zagrażają życiu i zdrowiu owadów,
  • spowodować, by roślina zaczęła wytwarzać truciznę, która będzie zabijać szkodniki niszczące uprawy,
  • wzbogacić pożywienie o geny, które będą powodować wytwarzanie dodatkowych składników (np. na Filipinach zmodyfikowano jedną z odmian ryżu wzbogacając ją o gen, który wytwarza beta-karoten, bo Filipińczycy mają jego duży niedobór),
  • wyżywić dzięki niej świat, ponieważ ma dłuższy termin ważności niż żywność naturalna.

Przeciwnicy i zwolennicy GMO

GMO ma swoich przeciwników i zwolenników. Ci pierwsi zastanawiają się, czy żywność zmodyfikowana genetycznie, której organizmy ludzkie do tej pory nie znały i która nie powstała w sposób naturalny, nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie i na środowisko. Zwolennicy są natomiast pewni, że żywność o najbardziej korzystnych cechach będzie zabezpieczona przed szkodnikami i niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, a tym samym pomoże w dożywieniu ludzi.


Fot. Fotolia

Miliony ludzi na świecie świadomie lub nie codziennie spożywa żywność modyfikowaną genetycznie. Część naukowców uważa, że nie niesie to ze sobą żadnych negatywnych skutków. Inni temu zaprzeczają i twierdzą, że skutki spożywania takich produktów zaczniemy obserwować dopiero za kilkanaście lat, gdy ludzie będą coraz częściej zapadać na bezpłodność albo będą rodzić dzieci chore na dziwne choroby – nie tylko genetyczne. Twierdzą także, że wraz z ingerencją specjalistów od inżynierii genetycznej w naturę, do żywności będzie wprowadzona duża ilość nowych alergenów, których nigdy nikt nie będzie w stanie całościowo zbadać. Niektórzy podejrzewają też, że coraz większa ilość alergii pojawiających się na świecie, wiąże się właśnie ze spożywaniem GMO.

Czego możemy się spodziewać po spożywaniu żywności modyfikowanej genetycznie?

  • Alergii,
  • obniżenia odporności,
  • zaburzeń płodności (badania wykazały, że zwierzęta, które spożywały modyfikowaną soję stały się bezpłodne),
  • nowotworów,
  • chorób układu pokarmowego.

Czy w Polsce jest żywność modyfikowana genetycznie?

W Polsce również spożywamy produkty modyfikowane genetycznie, choć często o tym nie wiemy, bo są one często składnikiem m.in. niektórych słodyczy, oleju, mięsa (np. kurczak może zawierać śrutę sojową modyfikowaną genetycznie), słoiczków z obiadkami dla dzieci.

Modyfikacja genetyczna ma swoje plusy i minusy, ale tak naprawdę trudno przewidzieć jej skutki, ponieważ nie jest to naturalny proces. A gdy człowiek ingeruje w naturę, można spodziewać się praktycznie wszystkiego. Póki co będziemy królikami doświadczalnymi, a wyniki badań poznamy może dopiero na emeryturze.

Czy jedzenie, które jesz, jest wolne od GMO? Zobacz ten mocny spot reklamowy!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)