Wino, po którym nie ma kaca - dlaczego tak jest

Dziewczyny pijące wino fot. Fotolia
Naukowcy, w końcu znaleźli metodę, która jest w stanie zapobiegać skutkom nadmiernego spożywania alkoholu.
Karolina Kalinowska / 21.01.2017 12:24
Dziewczyny pijące wino fot. Fotolia

To wspaniała wiadomość dla wszystkich wielbicielki imprez zakrapianych alkoholem, koneserów i smakoszy wina. Wszystko wskazuje na to, że pulsujący ból w głowie i mdłości, które są efektem nadmiernego spożycia alkoholu, odchodzą w zapomnienie.

Chcesz robić profesjonalne zdjęcia? Teraz możesz ukończyć kurs online na Harvardzie. ZA DARMO

Naukowcy znaleźli sposób na kaca

Całemu zamieszaniu winny jest prof. Yong-Su Jin, specjalizujący się w badaniu mikroorganizmów na Uniwersytecie Illinois w USA. Uczony doszedł do wniosku, że wystarczy jedynie dobra zmiana w procesie produkcji trunku. Kluczem do stworzenia wina, które nie wywołuje kaca, jest odpowiednia modyfikacja DNA drożdży wykorzystywanych podczas ich produkcji. Dzięki ingerencji w szczepy drożdży stosowanych w procesie fermentacji naukowcy wyeliminowali toksyczne produkty przemiany materii wytwarzane przez te organizmy. A dokładniej mówiąc, te odpowiedzialne za efekt dnia następnego.

Też tak macie? 7 problemów niskich kobiet, o których te wysokie nawet nie pomyślą

"Genomowy nóż" pozwala na ulepszenie kodu genetycznego 

Metoda, która pozwala na ingerencję i ulepszenie kodu genetycznego drożdży, nazywa się "genomowym nożem". Jest to przełomowe odkrycie, które w przyszłości może zrewolucjonizować branżę spożywczą.

Dzięki takiej ingerencji można nie tylko pozbyć się toksyn, ale także dokładniej "zobaczyć", jak tworzą się aromaty i smaki wina. "Genomowy nóż" może być również wykorzystany do zwiększenia wartości odżywczych produktów, które powstają w procesie fermentacji.

5 mało znanych faktów na temat bycia leworęcznym. Czy wiesz, że przyczynia się do tego np. stres w ciąży?

Tagi: alkohol, wino

Redakcja poleca

REKLAMA