Kurczak z woka - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Bardzo lubię przyrządzać dania w woku, bo oszczędzam wiele czasu. Mięso smaży się szybko, a warzywa są bardzo chrupkie.
/ 31.05.2010 08:08

Bardzo lubię przyrządzać dania w woku, bo oszczędzam wiele czasu. Mięso smaży się szybko, a warzywa są bardzo chrupkie.

Kurczak z woka - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Dziś proponuję kurczaka z warzywami. Pyszne, zdrowe, niskokaloryczne. W sam raz dla nas, dbających o linię, rzecz jasna 

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • duża cebula,
  • papryka żółta, zielona, czerwona,
  • 2 marchewki,
  • pomidory w zalewie,
  • minikolby kukurydzy,
  • tymianek, rozmaryn,
  • sos sojowy,
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ziołami. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy ją na kilku kroplach oliwy. Kurczaka wrzucamy do cebuli i razem chwilę podsmażamy. Papryki i marchew kroimy w słupki, wrzucamy do kurczaka i wszystko razem dusimy przez około 30 minut. Następnie dodajemy kukurydzy, a chwilę później pomidory w zalewie, kilka kropel sosu sojowego i chwilę jeszcze podduszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru do smaku.

Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z ryżem, ale oczywiście można eksperymentować z innymi dodatkami.

Tym, którzy nie mają tego fantastycznego garnka, z czystym sumieniem polecam. Tłuszcz w nim rozgrzewa się błyskawicznie i potrzeba go zaledwie odrobinę. Smażenie trwa krótko i danie jest gotowe, zanim zdąży wchłonąć tłuszcz. Jest jeszcze jedna zaleta - zwłaszcza dla mniej utalentowanych kucharzy. W woku nic się nie przypala ;).

Redakcja poleca

REKLAMA