Grillowane filety kurczaka z gruszkami i oscypkiem, podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich.To danie przygotuj na grillu lub na patelni grillowej.
fot. Materiały prasowe Drosed
Składniki na danie dla 4 osób:
- 4 piersi kurczaka
- 4 gruszki
- sok z ½ cytryny
- 12 plasterków sera (najlepiej oscypka)
- 8 plastrów chudego bekonu
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 pęczek kolorowych, ulubionych sałat
Sos:
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny do smaku
- ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
- sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania kurczaka:
- 1. Każdą pierś z kurczaka przekrój na pół i natrzyj ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw.
- 2. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku.
- 3. Gruszki obierz, pokrój w plastry (bądź cząstki) i skrop sokiem z cytryny.
- 4. Gruszki, oscypka, kurczaka i bekon grilluj (lub smaż na patelni grillowej) z gałązkami rozmarynu przez około 10 minut, przekręcając w trakcie na drugą stronę.
- 5. Gdy wszystkie składniki będą ciepłe, ułóż je na talerzach, udekoruj kolorowymi sałatami i skrop przygotowanym wcześniej sosem.
-
Na podstawie materiałów prasowych Drosedu