fot. Fotolia
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 100 kcal
Składniki:
-
9 jajek ugotowanych na twardo
-
2 łyżki odsączonego tuńczyka w sosie własnym (z puszki)
-
2 łyżki majonezu
-
łyżeczka soku z cytryny
-
pół łyżeczki musztardy
-
po kawałku kolorowej papryki do dekoracji
-
sól
-
biały pieprz
Przygotowanie:
-
Jajka obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka.
-
Połowę żółtek zmiksuj z tuńczykiem i łyżką majonezu. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
-
Białko jednego jaja zmiksuj z pozostałymi żółtkami i łyżką majonezu. Dopraw musztardą, solą i pieprzem.
-
Pasty wyciskaj do połówek jaj, udekoruj kawałkami papryki.
Dobre rady:
-
Pastę do jajek wyciskaj za pomocą szprycki lub rękawa cukierniczego. Wcześniej warto ją dobrze schłodzić w lodówce.
-
Pasta nie może być zbyt rzadka, bo będzie spływać. Wtedy dodaj do niej jeszcze żółtko lub trochę twarogu.
-
Wierzch pasty można posypać zieleniną czy mieloną papryką.
DRUKUJ PRZEPIS