Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler

Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne - mazurek pomarańczowy! Sprawdź!

fot. StockFood/Free
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

Ciasto:

  1. Posiekaj nożem mąkę z masłem i cukrem, dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć szybko ciasto, uformuj z ciasta kulę, owiń w ściereczkę i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj do wielkości blaszki. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepsze są blaszki bez jednego rantu. Łatwiej jest z nich zsunąć upieczone ciasto, tak żeby się nie pokruszyło. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ostudź.

Masa:

  1. Pomarańcze sparz i wyszoruj. Wyciśnij sok. Skórki odetnij od resztek miąższu, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w 2 litrach wody przez godzinę.
  2. Sok zagotuj z 100 g cukru, dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
  3. Ugotowane skórki odcedź i zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z sokiem z żelatyną. Dopraw do smaku cukrem i esencją z kwiatu pomarańczy.
  4. Kiedy masa zacznie zastygać rozsmaruj ja na wystudzonym cieście długim nożem z zaokrąglonym czubkiem. Zostaw do stężenia. Ozdabiaj migdałami.

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl


Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

corner1corner2

Tego potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 300 g
 mąki krupczatki
  • 200 g zimnego
 masła
  • 100 g
 cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka 
kwaśnej śmietany

Na masę:

  • 6 dużych pomarańczy
  • ok. 200 g 
cukru
  • pół łyżeczki 
esencji z kwiatu pomarańczy
  • 3 łyżeczki 
żelatyny w proszku lub agar-agar
  • migdały do ozdoby

Magda Gessler
Oceń przepis 5 5 5 5 5 5 3 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
M2014.04.18 19:47
Nie dobre!!!
Sawka2014.04.17 15:33
A gdzie na zdjęciu migdały? :)