Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, którego nie może zbaraknąć na świątecznym stole. Zobacz przepis na pyszny serowy mazurek z orzechami laskowymi!
Karolina Mazowiecka/22.03.2013 10:31
DRUKUJ PRZEPIS
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Z mąki, mielonych orzechów, masła, żółtka i cukru pudru zagnieć szybko ciasto, zawiń je w folię spożywczą i chłodź 30 minut. Rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy ok. 19 cm. Nakłuj widelcem.
Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wsyp warstwę suchej fasoli i piecz 10 minut w temp. 200 st. Usuń fasolę i papier, a ciasto piecz jeszcze 5 minut.
Masło utrzyj z cukrem, dodaj ser, żółtka, orzechy. Masę przełóż na podpieczony spód. Mazurek piecz 30 minut w temperaturze 190 st. Gotowy ostudź.
Udekoruj rozpuszczoną na parze mleczną czekoladą i posiekaną białą czekoladą.
Zobacz także inne przepisy na wielkanocne mazurki!