Aromatyczny udziec z indyka

W keczupowej bejcy z czerwoną czubricą i sosem sojowym, udziec z indyka staje się prawdziwie aromatycznym daniem na Wielkanoc!

fot. A. Rogalski
  • czas wykonania: 150min.
  • ilość kalorii: 370 kcal
  • liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

  1. Keczup wymieszaj z łyżeczką pieprzu, czubricą, rozmarynem, sosem sojowym i olejem. Opłukane mięso ułóż w brytfannie i posmarouj bejcą. Jedną łyżeczkę bejcy odłóż. Odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Ziemniaki obierz, opłucz. Ułóż obok mięsa i posmaruj odłożoną bejcą, posyp resztą pieprzu. Przykryj całość folią aluminiową i piecz 2 godziny w temp. 180 stopni. Usuń folię z pieczeni i piecz jeszcze 20 minut.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • udziec z indyka (ok. 1 kg)
  • 1 kg średnich ziemniaków
  • 3/4 szklanki pikantnego keczupu
  • 2 czubate łyżeczki czerwonej czubricy
  • 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju
Pani Domu
Oceń przepis 6 6 6 6 6 6 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: