Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Posiekaj z masłem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Posiekaj nożem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim natłuszczoną i posypaną tartą bułką formę do tarty. Przykryj kawałkiem folii aluminiowej, wsyp groch. Piecz około 20 minut w temp. 200 stopni. Usuń folię z grochem i piecz jeszcze 10 minut.
Przygotuj nadzienie: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Wymieszaj z serkiem waniliowym, skórką otartą z cytryny, ubitą kremówką oraz proszkiem budyniowym. Na koniec do masy serowej dodaj ubite na sztywną pianę białka.
Przełóż masę serową na podpieczony spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Piecz tartę około 40 minut.