Aromatyczna rolada z boczku

Nadzienie pysznej, aromatycznej rolady z boczku będzie bardziej pikantne, jeśli dodasz do niego ząbek czosnku. To proste!

fot. A. Rogalski
  • czas wykonania: 20min.
  • liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

  1. Opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem kuchennym boczek lekko rozbij. Natrzyj dokładnie ze wszystkich stron pieprzem i solą. Odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Razem z posiekaną cebulą duś na maśle, aż powstanie gęsta masa. Przestudź, wymieszaj z bułką tartą, musztardami, miodem, olejem, pieprzem i majerankiem.
  3. Częścią przygotowanej masy posmaruj boczek, zwiń, tworząc roladę, zepnij wykałaczkami. Wierzch posmaruj resztą masy.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 3 godzin. W połowie pieczenia wlej pół szklanki wody.
  5. Roladę z boczku podawaj z duszonymi jabłkami.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • ok. 2 kg surowego boczku (niezbyt gruby kawałek)
  • duże jabłko
  • 6 łyżek musztardy francuskiej
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • duża posiekana cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • majeranek
  • sól, pieprz
Pani Domu
Oceń przepis 6 6 6 6 6 6 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: