Deser lodowy tartufo - przepis składniki i przygotowanie

Tartufo to bardzo elegancki deser, doskonałe zwieńczenie świątecznego obiadu.
/ 21.07.2014 10:22
DRUKUJ PRZEPIS
Deser lodowy tartufo - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 180 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 600 ml jasnych lodów
  • 12 kandyzowanych wiśni
  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 20 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka oleju
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Na sos malinowy:

  • 5–6 łyżek dżemu malinowego
  • kieliszek czerwonego wina

Do dekoracji:

  • maliny
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na deser lodowy tartufo!
 

  1. Wiśnie nakłuj wykałaczką, skrop likierem i odstaw. Łyżką uformuj z lodów 12 kulek, włóż do zamrażalnika na kilka godzin.
  2. Kulki lodów kolejno wyjmuj, przekrajaj na połówki.
  3. Włóż do środka wiśnie, złącz połówki kulek i ponownie mocno zamroź.
  4. Czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki.
  5. Dodaj masło oraz olej i roztop, ogrzewając na parze.
  6. Roztopioną czekoladę wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej.
  7. Wyjmuj kulki lodów z zamrażalnika, smaruj czekoladą, posypuj posiekanymi orzechami i znowu włóż do zamrażalnika.
  8. Na sos malinowy: zagotuj wino z dżemem malinowym. Sos przetrzyj przez sitko. Trufle lodowe ułóż na talerzykach deserowych, polej dookoła malinowym sosem i udekoruj malinami.

Przepis z "Pani domu"



Sprawdź inne przepisy na letnie desery:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA