Szynka w pomarańczach

Szynka będzie bardziej aromatyczna, jeśli obłożysz ją pomarańczami kwadrans przed końcem pieczenia.

fot. A. Rogalski
  • czas wykonania: 40min.
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj sól peklowaną, pokruszone liście laurowe, rozgniecione ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Ostudź.
  2. Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i – dla nadania ładnego kształtu – obwiąż nicią kuchenną.
  3. Tak przygotowaną szynkę włóż do ostudzonej wody z przyprawami. Odstaw na 4 dni w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, bo zbyt niska temperatura utrudni peklowanie. Co kilka godzin mięso obracaj. Po dwóch dniach szynkę za pomocą strzykawki naszprycuj zalewą, w której się moczy.
  4. Zapeklowaną szynkę opłucz, osusz, ułóż na blasze, polej obficie olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Piecz do miękkości (około 3 godzin), co jakiś czas polewając kilkoma łyżkami wody oraz powstałym sosem.
  5. Pomarańcze sparz, osusz i pokrój na półplastry. Obłóż nimi upieczoną szynkę, przypinając do mięsa goździkami.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 3 kg szynki ze skórą
  • 4 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 3 litry wody

Dodatki:

  • 2–3 pomarańcze
  • goździki
  • szklanka oleju
Pani Domu
Oceń przepis 4 4 4 4 4 4 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: