Mazurek migdałowy - przepis składniki i przygotowanie

Posmakuje całej rodzinie!
Weronika Kwaśniak / 26.03.2016 06:59
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek migdałowy - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag mąki
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 12,5 dag masła
  • żółtko
  • 7 dag cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka kwaśnej śmietany

Na lukier:

  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego
  • kandyzowane wiśnie
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek migdałowy!

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, masło, cukier puder, żółtko i śmietanę.
  2. Przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  3. Zrób z ciasta kulę i rozwałkuj na okrągły placek.
  4. Włóż go do okrągłej blaszki na tartę, a nadmiar ciasta wystający z formy zawiń do środka.
  5. Nakłuj widelcem i piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.   
  6. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i barwnikiem na gładki lukier.
  7. Rozsmaruj go na upieczonym cieście.
  8. Całość udekoruj kandyzowanymi wiśniami i płatkami migdałowymi.
  9. Odstaw, żeby dekoracje na mazurku dobrze zastygły.

Zobacz też kilka innych przepisów na mazurki:

Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek z herbatą - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA