Jajka wielkanocne w galarecie - przepis składniki i przygotowanie

Smaczna przystawka, idealna zwłaszcza na Wielkanoc!
Weronika Kwaśniak / 07.03.2014 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 8-9 dużych plastrów szynki
  • 2 duże jajka
  • 1/2 małej główki brokułu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jajka wielkanocne w galarecie!

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół.
  2. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody.
  3. Bulion zagrzej, dodaj czosnek i gotuj na małym ogniu 2 minuty.
  4. Dopraw sporą ilością pieprzu, szczyptą soli oraz sokiem z cytryny.
  5. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  6. Ostudź. Brokuł podziel na różyczki, obgotuj około 4 minut w lekko osolonym wrzątku.
  7. Przelej zimną wodą i dobrze osącz.
  8. Kukurydzę osącz na sitku.
  9. Kilka łyżek bulionu wylej na dno naczynia, wstaw do lodówki.
  10. Następnie ułóż połówki jajek, połowę różyczek brokułu, polej bulionem i odstaw do lodówki.
  11. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułóż plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posyp kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
  12. Polej bulionem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  13. Przed podaniem naczynie zanurz w gorącej wodzie, galaretę wyjmij na półmisek i podawaj z chrzanem.

Sprawdź inne nasze przepisy na jajka wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS