Dwa pyszne pasztety na święta

Święta bez wielkanocnego pasztetu tracą wiele ze swojej kulinarnej magii. Dlatego w tym roku przygotuj coś wyjątkowego!

Pasztet na święta
fot. Fotolia

Pasztet drobiowy z papryką

Przygotowanie i pieczenie - ok. 170 min.
1 porcja - ok. 170 kcal

Składniki na 12 porcji:

  • 1 kg mięsa z udźca indyczego
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 30 dag drobiowych wątróbek
  • 3 jajka
  • 2–3 łyżki tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • mielona papryka
  • po kawałku papryki czerwonej i zielonej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pietruszkę, marchew i seler obierz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na 2 łyżkach masła.
  2. Mięso i warzywa zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj cebulę, listek, pieprz, ziele i sól. Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem. Wyjmij mięso i warzywa, wywar zachowaj.
  3. Wątróbkę oczyść, obsmaż na maśle. Mięso, warzywa i wątróbkę trzykrotnie zmiel, utrzyj z jajkami, tartą bułką i odrobiną wywaru, dopraw. Wymieszaj z pokrojoną papryką.
  4. Masę przełóż do żaroodpornej miseczki. Wstaw ją do większego naczynia z wodą, a potem do piekarnika. Pasztet piecz 80–90 min w temp. 200 st. C.

Dobre rady:

  • W czasie pieczenia uzupełniaj wodę, tak by sięgała ona wysokości mięsnej masy. Inaczej pasztet przyrumieni się i nie będzie tak delikatny.
  • Białka jaj można ubić i wymieszać z pozostałą masą. Dzięki temu pasztet będzie miał lżejszą konsystencję i będzie mniej zwarty.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 3 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: