Pasztet na święta - przepisy

Pasztet na święta fot. Fotolia
Święta bez wielkanocnego pasztetu tracą wiele ze swojej kulinarnej magii. Dlatego w tym roku przygotuj coś wyjątkowego!
/ 19.03.2013 13:20
Pasztet na święta fot. Fotolia

Pasztet drobiowy z papryką

Przygotowanie i pieczenie - ok. 170 min.
1 porcja - ok. 170 kcal

Składniki na 12 porcji:

  • 1 kg mięsa z udźca indyczego
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 30 dag drobiowych wątróbek
  • 3 jajka
  • 2–3 łyżki tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • mielona papryka
  • po kawałku papryki czerwonej i zielonej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pietruszkę, marchew i seler obierz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na 2 łyżkach masła.
  2. Mięso i warzywa zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj cebulę, listek, pieprz, ziele i sól. Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem. Wyjmij mięso i warzywa, wywar zachowaj.
  3. Wątróbkę oczyść, obsmaż na maśle. Mięso, warzywa i wątróbkę trzykrotnie zmiel, utrzyj z jajkami, tartą bułką i odrobiną wywaru, dopraw. Wymieszaj z pokrojoną papryką.
  4. Masę przełóż do żaroodpornej miseczki. Wstaw ją do większego naczynia z wodą, a potem do piekarnika. Pasztet piecz 80–90 min w temp. 200 st. C.

Dobre rady:

  • W czasie pieczenia uzupełniaj wodę, tak by sięgała ona wysokości mięsnej masy. Inaczej pasztet przyrumieni się i nie będzie tak delikatny.
  • Białka jaj można ubić i wymieszać z pozostałą masą. Dzięki temu pasztet będzie miał lżejszą konsystencję i będzie mniej zwarty.

Pasztet mieszany w cieście

Przygotowanie i pieczenie - ok. 190 min.
1 porcja - ok. 300 kcal

Składniki na 20 porcji:


Na masę:
  • 60 dag wieprzowiny
  • 80 dag cielęciny
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 kajzerka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • masło i tarta bułka do formy
Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1–2 łyżki wody
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mięso i boczek ugotuj z marchewką, czosnkiem i przyprawami. 10 min przed końcem gotowania do wywaru dodaj wątróbkę.
  2. Bułkę namocz w wywarze. Cebulę posiekaj, przesmaż na maśle. Mięso, boczek, wątróbkę, odciśnięte warzywa, bułkę i cebulę 2-krotnie zmiel. Masę wymieszaj z jajkami i odrobiną wywaru, przypraw.
  3. Podłużną prostokątną formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę. Wstaw do piekarnika razem z naczyniem z wodą, piecz ok. godziny w temp. 180 st. C, ostudź.
  4. Masło posiekaj z mąką. Dodaj 1 jajko, wodę i sól, zagnieć ciasto. Rozwałkuj na prostokąt, owiń nim pasztet, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 25 min w temp. 190 st. C.