Ciasta na Wielkanoc

Mazurek, babka wielkanocna, a może pascha? Zobacz przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne!

Przepisy na ciasta na Wielkanoc
fot. Fotolia

Podczas Wielkanocy na polskich stołach nie może zabraknąć przynajmniej jednego z tradycyjnych ciast przygotowywanych z okazji tego święta.

Mazurek wielkanocny


Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocnej kuchni polskiej. Może być przygotowany zarówno z ciasta kruchego, jak i biszkoptowego czy marcepanowego, które przekłada się masami i dekoruje lukrem. Poniżej przedstawiamy przepisy na prawdziwego, pysznego mazurka!

Babka wielkanocna


Baba wielkanocna to drożdżowe ciasto pieczone w specjalnej formie i polewane lukrem lub czekoladą. Tradycja pieczania babki jest bardzo stara. W niektórych regionach Polski za babę wielkanocną uznaje się także sękacze.

Pascha wielkanocna


Pascha to słodki chlebek z bakaliami, wyrabiany z mleka lub twarogu. Przygotowywana jest głównie przez osoby wyznania prawosławnego, gdyż jest to jedna z tradcyjnych potraw kuchni północno-wschodniej.

Zobacz nasze propozycje przepisów na ciasta Wielkanocne >>


 

Publikacja:
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: