Jak gotować białą kiełbasę?

Gotowanie białej kiełbasy bywa problemem wielu pań domu...

Jak gotować białą kiełbasę
fot. Fotolia

Biała kiełbasa to jeden z tradycyjnych polskich przysmaków. Zajadamy się nią już od XVII wieku. Nic nie wskazuje także na to, żebyśmy mieli przestać!

Biała kiełbasa, wyśmienita do żurku, wkładana do święconki lub jedzona z bigosem, przysparza nieco problemów podczas jej przygotowywania. Głównym powodem jest fakt, iż jest to produkt najczęściej surowy lub parzony, sporządzony z mięsa wieprzowego i wołowego. Pytanie zatem nasuwa się samo - jak i ile czasu gotować taką kiełbasę?

Główną zasadą gotowania białej kiełbasy jest rozpoczęcie liczenia czasu jej gotowania od momentu wrzucenia jej do wrzątku. Kiełbasę nakłuwamy i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Do wody można wrzucić nieco majeranku. Co ważne, woda po kiełbasie może nam się jeszcze przydać do przygotowania potraw, do których dodajemy majeranek.

Oceń 4,13 / 23 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Jak dobrać kanapę do salonu?

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: