Sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny, który zawsze ci się uda

sprawdzone sposoby na żurek wielkanocny fot. Adobe Stock, Beata
Jeśli żurek, to z jajkiem i kiełbasą, chrzanem, a może w wersji wegetariańskiej? Wielkanoc to czas, kiedy w domach podaje się żurek albo barszcz biały. Jeśli lubisz gotować, przygotuj najpierw naturalny zakwas i przygotuj z niego pyszną zupę. Poznaj sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny.
Marta Wilczkowska / 29.03.2022 12:10
sprawdzone sposoby na żurek wielkanocny fot. Adobe Stock, Beata

Bez aromatycznego żurku nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania. To jedna z najważniejszych świątecznych potraw, często serwowana z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. W niektórych domach zamiast żurku podaje się barszcz biały.

Spis treści:

  1. Zakwas na żurek
  2. Przepis na żurek
  3. Czym dodatkowo zakwasić żurek?
  4. Jak uratować za kwaśny żurek?

Zakwas na żurek - sprawdzony przepis

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki lekko ciepłej wody,
  • 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wsyp mąkę i zalej ciepłą wodą.
  2. Dodaj pokrojony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Dla intensywniejszego smaku możesz wsypać pieprz i zwiększyć ilość czosnku. Zalecamy jednak ostrożność - lepiej potem mocniej doprawić żurek, niż zrobić za mocny zakwas.
  4. Przez 7-10 dni, codziennie sprawdzaj, jak pracuje zakwas na żurek. Dodawaj odrobinę mąki dla lepszej fermentacji.
  5. Uważaj, aby gwałtowna różnica temperatur nie spowodowała pojawienia się pleśni.

Sprawdzony przepis na żurek wielkanocny

Składniki na 6 porcji:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 30 dag wędzonej kiełbasy,
  • 5 dag wędzonego boczku,
  • 0,5 l zakwasu na żur (przepis powyżej),
  • 6 jajek na twardo.

Dodatki:

  • 5 suszonych grzybów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody.
  2. Dodaj umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku.
  3. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedź.
  4. Zakwas dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru.
  5. Żurek, mieszając, zagotuj.
  6. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku.
  7. Dopraw żurek wielkanocny majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.
  8. Jajka obierz ze skorupek, pokrój.
  9. Żurek wlej do misek lub chleba do żurku, do każdej porcji dodaj kawałki jajek.

sprawdzony przepis na żurek wielkanocny
fot. Sprawdzone przepis na żurek wielkanocny: najlepiej podawaj je w chlebie/Adobe Stock, Agata

Sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny: czym go zakwasić?

Jeżeli po przygotowaniu żurek wielkanocny jest niedostatecznie kwaśny, możesz wykorzystać różne dodatki, aby wyrównać smak zupy:

  • Maślanka - kwasy zawarte w niej pozwolą podkreślić smak zupy i ją skutecznie zagęścić. Zawarty tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że całość jest wyraźniejsza.
  • Kefir - podobnie jak jogurt nadaje konsystencji i pozwala zbalansować kwasowość żurku.

Co zrobić, jeżeli żurek jest za kwaśny?

W przypadku, gdy zakwas był jednak zbyt kwaśny i szukasz rozwiązania, jak uratować żurek, dodaj do niego:

  • Mleko - najlepiej o zawartości tłuszczu 2% lub 3,2%. Możesz pokusić się o wiejskie, bez dodanego chemicznie tłuszczu, które będzie miało najlepsze walory smakowe. Słodycz zawarta w laktozie pozwoli złagodzić smak dania.
  • Śmietana - w tym przypadku użyj gęstej 30% lub 36% do ubijania na sztywno. Nie sprawdzi się 12% lub 18% ze względu na zbyt dużą kwasowość.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 03.04.2012

Zobacz inne sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny:

Wykorzystaj nasz kod rabatowy Lidl i zamów świeże produkty prosto do domu. Zaoszczędź pieniądze i czas przed świętami!

Najlepszy przepis na zakwas na żur. Domowa receptura, proste składniki i pyszny, domowy smak. Jak zrobić zakwas na żur?
Najlepszy przepis na zakwas na żur. Domowa receptura, proste składniki i pyszny, domowy smak. Jak zrobić zakwas na żur?
Jak zrobić zakwas na żur? Możesz kupić gotowy zakwas, ale lepiej przygotować go samodzielnie w domu. Potrzebujesz jedynie pełnoziarnistej mąki, wody i przypraw. Przygotowanie wielkanocnego zakwasu na żur wyjdzie każdemu, jeśli krok po kroku postąpisz zgodnie z instrukcją. Zrób go najpóźniej 4-5 dni przed Wielkanocą.
Żurek na maślance - przepis idealny na Wielkanoc
Żurek na maślance - przepis idealny na Wielkanoc
Żurek na maślance wzbogać dodatkiem boczku i białej kiełbasy, a także chrzanu i śmietanki. Ta kombinacja smaków to wielkanocny klasyk.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Żurek z ziemniakami i kiełbasą - prosty przepis
Żurek z ziemniakami i kiełbasą - prosty przepis
Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa. Podaje się go z jajkami ugotowanymi na twardo. Dowiedz się, jak zrobić klasyczny żurek na zakwasie.
Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański żurek
Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański żurek
Żurek, to klasyczna zupa, bez której nie mogą się obyć święta wielkanocne. Zobaczcie, jak przygotować ją w wersji wegańskiej, nie tracić na tym na smaku!
Żurek wielkanocny - przepis na żurek na Wielkanoc
Żurek wielkanocny - przepis na żurek na Wielkanoc
Żurek to jedno z dań, bez których nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych! Zobacz, jak je przyrządzić!