Przepisy na Wielkanoc

Z nami przygotujesz pyszne, świąteczne dania!

Przepisy na Wielkanoc
fot. Panthermedia

Jak co roku przed Wielkanocą zapewne zastanawiasz się, co w tym roku przygotować, żeby wszystkim smakowało? Mamy dla Ciebie trzy niezawodne przepisy na wielkanocne potrawy!

Prosty przepis na wielkanocne jaja:


Składniki:
  • po 10 kurzych i przepiórczych jajek na twardo
  • 4 koktajlowe pomidorki
  • 1 szklanka bulionu
  • łyżka żelatyny
  • cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu
  • pół czerwonej papryki
  • sól
  • rzodkiewki
  • sałata
  • natka
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:


4 jajka kurze włożyć do miseczek, zalać galaretką z żelatyny rozpuszczonej w bulionie, zastudzić. W innych kurzych jajkach rozbić skorupkę na czubku, kilka ozdobić pokrojoną papryką, z reszty wyjąć zawartość, posiekać, wymieszać z majonezem, posolić, włożyć do skorupek. Część przepiórczych jajek owinąć plasterkami boczku, część pokroić w plasterki i razem z plasterkami pomidorków złożyć na przemian w zebrę. włożyć jajka na półmisku, udekorować warzywami.

Przepis na wielkanocny żurek w chlebie:

  • 0,5 litra żuru (zakwasu)
  • 25 dag białej surowej kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:


Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować z tej samej wodzie pól godziny. Dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, włożyć kiełbasę i boczek, gotować 30 minut. Wyjąć mięsa i warzywa, wywar przecedzić, wlać zakwas, dodać pokrojoną kiełbasę, posiekany boczek i grzyby, zagotować, zestawić. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, można dodać suszony majeranek. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Z jednego większego lub dwóch mniejszych chlebków ściąć wierzch, wyjąć ze środka miękisz, zostawiając 0,5 cm warstwę przy skórce. Wlać podgrzany żurek, włożyć jajka.

Przepis na wielkanocnego mazurka:

  • 15 dag migdałów
  • 15 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 jajek
  • 25 dag cukru pudru
  • 15 dag mąki
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 suchy wafel
  • lukier i bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:


Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Rodzynki i morele opłukać. Rodzynki namoczyć, osączyć. Morele pokroić na kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Połączyć z bakaliami i przesianą mąką. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Prostokątną formę wyłożyć waflem. Wylać na niego ciasto, wyrównać powierzchnię. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ľC i piec ok. 40 minut.  Mazurek wyjąć, ostudzić. Ozdobić lukrem i bakaliami.

ES
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: