Peklowana szynka pieczona w cieście

Przysmak kuchni francuskiej na twoim stole!

Peklowana szynka pieczona w cieście

Peklowana szynka pieczona w cieście

fot. serwis prasowy Knorr

Dla 8 osób
Czas przygotowania 60 minut

Składniki:
- 2 kg surowej szynki wieprzowej z tłuszczykiem
- 1 kg pszennej razowej mąki
- 400 g tłuszczu wieprzowego (można zastąpić margaryną)

Marynata:
- 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalne w płynie KNORR
- 2 łyżki saletry (do nabycia w aptece)
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku

Przepis poleca marka Knorr
Sposób wykonania:
1. Zalej wszystkie składniki marynaty 1,5 l zimnej wody, doprowadź do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Włóż do tak przygotowanej marynaty szynkę tak, aby była w niej całkowicie zanurzona i pozostaw na 5 dni. Możesz za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane.

2. Połącz ze sobą mąkę i tłuszcz wieprzowy doprawiając do smaku. Rozwałkuj tak przygotowane ciasto na placek o grubości około 1 cm.

3. Obsmaż szynkę ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zawiń w rozwałkowane ciasto.

4. Piecz szynkę w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 2 godziny. Podawaj z chrzanem.

Wielkanocne przepisy - forum >>

mat. prasowe Knorr
Oceń artykuł 12 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.05.16 15:12
Zależy kto patrzy. Dla przygłupa każda osoba, ktf3ra wie coś więcej niż louwde przypowieści niosą lub lekcje historii przy kieliszku, będzie śmieszna lub żałosna. Tak samo jakbym Ci powiedział, że demokracja to przeważnie rządy idiotf3w to też Cię rozbawi. Kończę tę dyskusję, a Tobie polecam uzupełnienie wiedzy na temat ustrojf3w oraz prawdziwych problemf3w f3wczesnego PRL i przyczyn jego upadku. Bynajmniej nie były to zbrodnie systemu (czyt. totalitaryzm).