Peklowana szynka pieczona w cieście

Przysmak kuchni francuskiej na twoim stole!

Peklowana szynka pieczona w cieście

Peklowana szynka pieczona w cieście

fot. serwis prasowy Knorr

Dla 8 osób
Czas przygotowania 60 minut

Składniki:
- 2 kg surowej szynki wieprzowej z tłuszczykiem
- 1 kg pszennej razowej mąki
- 400 g tłuszczu wieprzowego (można zastąpić margaryną)

Marynata:
- 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalne w płynie KNORR
- 2 łyżki saletry (do nabycia w aptece)
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku

Przepis poleca marka Knorr
Sposób wykonania:
1. Zalej wszystkie składniki marynaty 1,5 l zimnej wody, doprowadź do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Włóż do tak przygotowanej marynaty szynkę tak, aby była w niej całkowicie zanurzona i pozostaw na 5 dni. Możesz za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane.

2. Połącz ze sobą mąkę i tłuszcz wieprzowy doprawiając do smaku. Rozwałkuj tak przygotowane ciasto na placek o grubości około 1 cm.

3. Obsmaż szynkę ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zawiń w rozwałkowane ciasto.

4. Piecz szynkę w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 2 godziny. Podawaj z chrzanem.

Wielkanocne przepisy - forum >>

Oceń 4,15 / 13 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: