Galantyna z kaczki

Tradycyjna polska pieczeń z kaczki

dania główne, dania z drobiu

Galantyna z kaczki

fot. serwis prasowy Knorr

Dla 6 osób
Czas przygotowania 60 minut

Skałdniki:
- 1 kaczka
- 1 Fix Soczysty Kurczak po cygańsku KNORR
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 bułki kajzerki
- 1 pomarańcza
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
Przepis poleca marka Knorr
Sposób wykonania:
1. Oddziel mięso kaczki od kości, nacinając ostrym nożem tuż przy kości i starając się nie poprzecinać przy tym skóry.

2. Posyp mięso Fixem Soczysty Kurczak po cygańsku KNORR z obu stron i pozostaw na co najmniej godzinę w lodówce.

3. Wymieszaj mięso mielone z bułką uprzednio namoczoną w wodzie. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki, orzechy, i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw całość do smaku pieprzem.

4. Nałóż tak przygotowany farsz na mięso i zwiń je w roladę. Zwiąż mięso mocną białą nicią, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia.

5. Umieść mięso w woreczku do pieczenia dołączonym do Fixu i piecz około 90 minut w temperaturze 180° C.

6. Podawaj galantynę na gorąco z czerwoną kapustą, lub na zimno jako wędlinę.


Wielkanocne przepisy - forum >>


mat. prasowe Knorr
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: