Karkówka ze śliwkami

Suszone owoce świetnie komponują się z pieczenią

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Przygotowanie i pieczenie 2 godz. * 1 porcja – ok. 110 kcal

Składniki na 30 porcji:

- 1,5 kg karkówki
- 15 dag suszonych śliwek (kalifornijskich)
- majeranek
- estragon
- 3 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Śliwki opłucz, namocz w letniej wodzie, dokładnie osącz.

2. Mięso opłucz, osusz. Za pomocą długiego, cienkiego, ostrego noża zrób w nim nacięcie. Napełnij je śliwkami.

3. Czosnek obierz, zmiażdż w prasce, natrzyj nim mięso. Natrzyj je też majerankiem i estragonem oraz pieprzem i solą. Posmaruj olejem, zawiń w folię spożywczą, pozostaw na noc w lodówce.

4. Następnego dnia mięso odwiń z folii. Ułóż w brytfannie, piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 200 st. C, a potem obniż temperaturę do 180–190 st. C i piecz jeszcze ok. 1 godziny.

Karkówkę możesz piec w przykrywanym naczyniu żaroodpornym. Nie wyschnie i będzie soczysta.


Dobry pomysł!
Oprócz śliwek do nadzienia wykorzystaj także morele. Karkówka zyska nowy smak, a po pokrojeniu w plastry – atrakcyjny wygląd.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 49 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Elcia2011.11.15 17:02
naprawdę,wspaniała potrawa na świąteczny stół
havajana2011.10.02 20:42
Lubię mięsa ze śliwkami, a ta karkóweczka pyszna.
Irek2010.10.09 18:52
Wszystkim smakowało :-)