Gotowanie ok. 40 min * 1 porcja – ok. 400 kcal
Składniki na 6 porcji:
Na zakwas:
- 30 dag mąki żytniej razowej
- 1 l letniej, przegotowanej wody
- skórka chleba razowego
Na żurek:
- 40 dag białej kiełbasy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- 6 jajek
- sól
Sposób wykonania:
1. 2–3 dni wcześniej do słoika wsyp mąkę i rozmieszaj ją z częścią wody. Wlej pozostałą wodę, wymieszaj, dodaj skórkę chleba. Słoik przykryj gazą, obwiąż i odstaw w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa).
2. Kiełbasę opłucz, zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
3. Wyjmij kiełbasę. Wywar gotuj jeszcze ok. 20 minut, potem go przecedź i zlej nadmiar tłuszczu.
4. Dodaj zakwas wraz z częścią mąki, a także roztarty czosnek i majeranek oraz sól. Całość gotuj ok. 5 minut. Podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy.
Szybsza wersja
Do żurku możesz dodać gotowy zakwas – kupisz go w butelkach – lub wykorzystać zupę błyskawiczną.
Żurek na kiełbasie
Bez prawdziwego żurku nie ma Wielkanocy!