Mazurka czas zacząć

Najwyższy czas przystąpić do świątecznych wypieków! Przygotowując mazurki, skorzystajmy z nieocenionych porad artystki kuchni Magdy Gessler.

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy



Magda Gessler maluje mazurki jak obrazy. Zamiast farb używa lukru, czekolady i kajmaku, inkrustuje orzechami i migdałami, posypuje wiosennymi kwiatami.


Uwielbia polską Wielkanoc. Wspomnienie z dzieciństwa to dla Magdy Gessler dom pachnący ciastem i hiacyntami, stół, na którym królowały pieczone mięsiwa, chrzan, malowane jajka, lukrowane baby i barwne mazurki. W jej bogatym życiu jest też wspomnienie Wielkanocy w Portugalii, na wsi niedaleko Porto, gdzie upiekła mazurki i zrobiła paschę z koziego sera. Były też przepiórcze jaja faszerowane bacalao – suszonym dorszem i pieczony prosiak udekorowany kwiatami pomarańczy.
Najpiękniejszą Wielkanoc przeżyła jednak Magda Gessler w Nałęczowie, w willi „Uciecha”. Tam przygotowała mazurek z kandyzowanymi fiołkami, pstrąga w galarecie z suszonego kopru i chrupiące faworki z karpia.
W tym roku wybiera się na Ibizę. Być może tę wielkanocną ucztę zaszczyci swą obecnością Roman Polański, który ma dom na wyspie. Dla przyjaciół restauratorka zrobi kurnik według starego litewskiego przepisu, czyli bliny prszekładane gęsimi wątróbkami i grzybami, zapieczone w cieście drożdżowym, pasztet w marcepanowej wstążce z kurcząt i króika. Nie zabraknie oczywiście sernika i mazurków. Poznajmy i my sekrety jej słynnych wypieków.


Mazurki według Magdy Gessler
Kruche ciasto
25 dkg pszennej mąki, 18 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wymieszać przesianą przez sito mąkę z mąką ziemniaczaną. Zagnieść ciasto z pozostałymi składnikami. Pozostawić na dwie godziny w lodówce owinięte w ściereczkę. Rozwałkować na równy,
dość cienki placek. Piec w temperaturze 180°C
10–15 minut.



Edipresse Polska S.A.
Oceń artykuł 18 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: