Domowy chrzan na Wielkanoc

Dla smakoszy najważniejszy jest jego przyjemny, choć ostry smak, dzięki któremu potrafi urozmaicić każde danie.

Chrzan na Wielkanoc
fot. Fotolia

Wymyślono wiele recept, żeby świątecznego łakomstwa nie przypłacić chorobą. Jednym z wypróbowanych leków jest chrzan. Według tradycji należało zjeść na czczo pokaźną porcję tego święconego specjału, chuchnąć 3 razy do komina i już można było jeść bezkarnie, dużo i tłusto.

Od dawna uważano, że chrzan dobrze wpływa na zdrowie. Dziś wiemy, że dzięki niemu łatwiej się trawi. Ma również właściwości bakterio-, wiruso- i pleśniobójcze. Te zalety wykorzystują radiesteci, zalecając układanie korzeni chrzanu w miejscach zapromieniowanych. Korzenie i liście chrzanu zawierają więcej witaminy C niż cytryny. Są bogate w witaminy z grupy B, karoten, wapń, potas, fosfor. Praktyczne gospodynie wiedzą, że masło lub mięso obłożone liśćmi chrzanu zachowuje świeżość nawet w upały. Korzeń włożony do kiszonek utrwala ich jędrność.

Chrzan jest najwartościowszy zaraz po utarciu. Smak i aromat łagodnieje po podgrzaniu lub przelaniu chrzanu wrzątkiem. Nie należy go jednak gotować, bo traci część witamin. Dodatek octu niszczy też witaminę C, lepiej więc zakwaszać chrzan sokiem z cytryny.

 

Wielkanoc bez chrzanu i jego wspaniałych właściwości nie przynosiłaby tyle radości. Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszny chrzan wielkanocny:

Sos chrzanowy na zimno


Składniki:
  • 1 średni korzeń chrzanu
  • 25 dag majonezu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Chrzan utrzeć, przelać gorącą wodą, połączyć z majonezem i śmietaną, przyprawić, podawać do zimnych mięs, galaret i jajek na twardo.

Domowy chrzan z jajkiem


Składniki:
  • korzeń chrzanu 10 dag
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • cukier
  • ocet lub sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jajka ugotowane na twardo posiekać, utrzeć ze śmietaną, połączyć z chrzanem, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny lub octem.

Edipresse Polska S.A.
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.02.26 12:50
uwielbiam wieknocny chrzan!
Zuzia2010.04.02 18:00
Bardzo dobry