Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Wyrafinowana kompozycja - słodycz czekolady, delikatność masy i aromat truskawek.
Weronika Kwaśniak / 02.06.2014 11:25
DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Obłożenie:


  • 25 dag mascarpone
  • szklanka schłodzonej kremówki
  • 10 dag białej czekolady
  • 50 dag truskawek
  • 1/2 szklanki naparu kawy
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 5 dag ciemnej czekolady
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na czekoladowy tort z truskawkami!

  1. W rondlu rozpuść masło.
  2. Dodaj cukier, kakao, wodę, ostudź.
  3. Zmiksuj z jajkami, mąką i proszkiem.
  4. Kwadratową formę o boku 20 cm nasmaruj masłem i wysyp mąką.
  5. Nałóż masę i piecz 40-50 minut (190 st.), do suchego patyczka. Ostudź.
  6. Kremówkę ubij, czekoladę rozpuść na parze.
  7. Mascarpone zmiksuj, dodaj letnią czekoladę, wymieszaj, dodaj kremówkę i lekko wymieszaj.
  8. Truskawki opłucz, połowę pokrój w plasterki i wymieszaj z masą.
  9. Wierzch ciasta wyrównaj.
  10. Powstały blat przekrój na pół, nasącz kawą z likierem, posmaruj cienką warstwą kremu.
  11. Przykryj drugim blatem.
  12. Wierzch obłóż kremem i resztą przekrojonych truskawek.
  13. Posyp posiekaną ciemną czekoladą.

Sprawdź inne przepisy na ciasta z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA