Sałatka z truskawkami i serowymi kulkami

Sałatka z truskawkami i serowymi kulkami na pierzynce z listków świeżego szpinakuto orzeźwiająca i superprosta przekąska!

fot. A. Rogalski
  • czas wykonania: 40min.
  • ilość kalorii: 150 kcal
  • liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

  1. Ser biały pokrusz w misce lub rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z twarożkiem kozim. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy serowej kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i odstaw je na około 30 minut do lodówki.
  2. Szpinak i truskawki opłucz, osusz. Truskawki pokrój w grube plastry. Na czterech talerzach rozłóż listki szpinaku i plasterki truskawek. Obłóż serowymi kuleczkami, posyp posiekanymi orzechami laskowymi i listkami bazylii.
  3. Przygotuj sos do sałatki z truskawkami: wymieszaj olej z pestek winogron z płynnym miodem, octem winnym i dopraw do smaku solą i szczyptą pieprzu. Sosem polej składniki sałatki. Przed podaniem dodatkowo oprósz sałatkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 40 dag truskawek
  • 20 dag sera białego
  • 10 dag twarożku koziego
  • 5 dag młodych świeżych listków szpinaku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Sos do sałatki z truskawkami:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki octu winnego (najlepiej malinowego lub czerwonego)
  • sól
  • pieprz
Pani domu
Oceń przepis 5 5 5 5 5 5 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami