Sałatka makaronowa z owocami morza i tuńczykiem

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 30 dag makaronu muszelki
- 2 pomidory
- 20 dag tuńczyka w sosie własnym (z puszki)
- 10 dag krewetek (mrożonych lub z zalewy)
- 10 dag muli (mrożonych lub ze słoika)
- 6 łyżek białego wytrawnego wina
- 4–5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka listków tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Czosnek obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż czosnek i podsmażaj minutę. Dodaj osączone z zalewy krewetki i mule. Podlej winem, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3 minuty.

2. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i dołóż do rondla. Zagotuj, mieszając. Odstaw z ognia, ostudź.

3. Muszelki ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź i osącz na sitku.

4. Do rondla z owocami morza i pomidorami dołóż rozdrobnionego widelcem tuńczyka z puszki. Sos dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem. Włóż muszelki, lekko wymieszaj. Podawaj z sałatą.
DRUKUJ PRZEPIS