Składniki:
- 20 dag makaronu kokardek- 10 dag chudego wędzonego boczku
- 1–2 czerwone papryki
- 2–3 szalotki lub dymki
- 1/2 szklanki śmietany do zup
- 1 łyżeczka startego kłącza imbiru
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
2. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Posiekaj drobno cebulki. Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki. Boczek pokrój w cienkie paseczki.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i włóż pokrojony w paseczki boczek. Smaż chwilę, a następnie dodaj paprykę, cebulę i czosnek.
4. Śmietanę wymieszaj z curry, startym imbirem, solą i pieprzem. Wlej do podsmażonych składników i zagotuj.
5. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy sos będzie lekko ciepły, dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.